2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Microwave Drying Characteristics and Qualities of Dried Orthosiphon aristatus Leaves 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 18 ตุลาคม 2560 
วารสาร
     ชื่อวารสาร Asia-Pacific Journal of Science and Technology 
     มาตรฐานของวารสาร TCI 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Research and Technology Transfer Affairs Division of Khon Kaen University 
     ISBN/ISSN 2539-6293 
     ปีที่ 2018 
     ฉบับที่ 23 No 1 
     เดือน JANUARY - MARCH
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2560 
     หน้า  
     บทคัดย่อ Orthosiphon aristatus (OA) is widely used in the Southeast Asia as a traditional remedy for various ailments and diseases, such as kidney stones, high blood pressure, diabetes, rheumatism, arthritis, gout and possibly other ailments. Vacuum blanched and unblanched OA leaves were dried in a microwave dryer (MWD) at 450, 720 and 900 W. The drying data were fitted to four thin layer drying models to describe microwave drying characteristics of the OA leaves. Physical and chemical properties were evaluated. The results revealed that Three parameter model was the suitable drying model to describe drying data as a result of the highest coefficient of determination (R2) and the lowest standard error of estimate (SEE) and root mean square error (RMSE). The drying times could be reduced by 66.7% and 50.0% for unblanched and vacuum blanched treatments, respectively with increasing microwave outputs from 450 W to 900 W. Dried OA leaves using MWD at 720 and 900 W in both treatments (vacuum blanched and unblanched) provided the lowest total color difference. Vacuum blanched and dried OA leaves using MWD at 900 W had more porous and less cell damage than other treatments. For chemical properties, vacuum blanched and dried OA leaves using MWD at 900 W also provided the highest total phenolics, sinensetin and eupatorin contents. Vacuum blanched and dried OA leaves using MWD at 900 W were recommended using in the drying process of OA leaves.  
     คำสำคัญ Antioxidant, drying model, Java tea, microwave drying, Orthosiphon aristatus, scanning electron microscope  
ผู้เขียน
547160008-9 นาย วรพงศ์ คลังบุญครอง [ผู้เขียนหลัก]
คณะเทคโนโลยี ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0