ชื่อบทความที่เผยแพร่ |
Study of protein patterns in wild mushrooms using a proteomic approach |
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ |
20 มิถุนายน 2561 |
การประชุม |
ชื่อการประชุม |
The 6th International Conference on Biochemistry and Molecular Biology (BMB2018) |
หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม |
Chulalongkorn University |
สถานที่จัดประชุม |
Rayong Resort Hotel, Rayong, Thailand |
จังหวัด/รัฐ |
Rayong |
ช่วงวันที่จัดประชุม |
20 มิถุนายน 2561 |
ถึง |
22 มิถุนายน 2561 |
Proceeding Paper |
Volume (ปีที่) |
2018 |
Issue (เล่มที่) |
1 |
หน้าที่พิมพ์ |
180 |
Editors/edition/publisher |
|
บทคัดย่อ |
Wild mushrooms consist of a wide range of species and are popular for cooking.
However, wild mushrooms are both edible and inedible and their traits are quite similar in
particular stages. It could be a disaster if anyone misunderstands and eats inedible mushrooms.
Due to the ultimate goal of most proteomic studies, it is essential to determine which proteins
are responsible for a specific function or phenotype. Thus, the objective of this study was to
evaluate protein patterns of wild mushrooms using a proteomics approach. Two wild
mushrooms from the Northeast of Thailand with similar traits were selected. The results from
a BLAST search indicate that these mushrooms possess homogenous ITS nucleotide sequence
identities with Amanita princeps and Agaricus purpurellus. Then, they were further used for
proteomic analysis with a combination of two-dimensional polyacrylamide gel electrophoresis
(2D-PAGE) and mass spectrometry (MS). Interestingly, their protein patterns are quite
different. The number of protein spots of A. princeps (159 spots) was higher than A. purpurellus
(32 spots). As well as the protein spot scattering, both the pI and the molecular weights of the
proteins from A. princeps were also wider spread than those of A. purpurellus. Among all of
the proteins, 26 spots of A. princeps and 15 spots of A. purpurellus with a pronounced and clear
expression were selected and further identified by mass spectrometry (LC-MS/MS). Since
there are limited mushroom genome and proteome databases, there were 7 and 3 hit proteins
in A. princeps and A. purpurellus, respectively. These proteins were involved in protein/amino
acid metabolism, cell growth and development, carbohydrate/energy metabolism, and the
hydrolase enzyme. The current study was preliminary. However further studies in protein
patterns of a wide range of mushroom species will be necessary for identification of unique
protein markers to identify edible and inedible mushrooms. |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ (Peer Review) |
มีผู้ประเมินอิสระ |
มีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
รูปแบบ Proceeding |
Full paper |
รูปแบบการนำเสนอ |
Poster |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล |
ไม่ได้รับรางวัล |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|