2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Different concentrations of Cysteamine, Ergothioneine, and Serine modulate quality and fertilizing ability of cryopreserved chicken sperm  
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 11 ตุลาคม 2562 
วารสาร
     ชื่อวารสาร Poultry Science 
     มาตรฐานของวารสาร SCOPUS 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Oxford University Press (OUP) on behalf of the Poultry Science Association, Inc. 
     ISBN/ISSN  
     ปีที่  
     ฉบับที่  
     เดือน
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2562 
     หน้า  
     บทคัดย่อ In order to optimize chicken sperm cryopreservation, the aim of this study was to evaluate the effects of freezing diluents supplementation in three potential amines/amino acids antioxidant cysteamine (2-amino ethanethiol, AET), ergothioneine (ERG), and serine (SER). The semen of thirty-six Pradu Hang Dum males, selected on their motility vigor score, was frozen with a simple freezing method using nitrogen vapors and dimethylformamide (DMF). In a first experiment, a wide range of AET, ERG, and SER doses was tested. Semen quality was evaluated after incubation at 5°C or after cryopreservation in straws in the Blumberger hahnen sperma-verdünner (BHSV) diluent + DMF (6% v/v) with or without AET/ERG/SER. The best targeted doses of AET/ERG/SER were then selected for experiment 2 that was focused on cryopreserved semen. Frozen-thawed sperm quality was evaluated by different in vitro tests and by evaluation of fertility. Objective motility parameters were evaluated by CASA. Membrane integrity, acrosome integrity, mitochondria function were evaluated using appropriate dyes and flow cytometry. Lipid peroxide production was assessed by the thiobarbituric acid test (Malondialdehyde production). Fertility obtained with frozen-thawed semen supplemented or not in AET, ERG, or SER was evaluated after artificial insemination of laying hens. ERG and AET decreased sperm lipid peroxidation but decreased fertility, even at low doses. The presence of 4 mmol SER significantly decreased lipid peroxidation, increased the frozen-thawed sperm quality, and increased fertility after sperm cryopreservation (90% vs control 84%, P<0.05). In a third experiment, the use of 1 mmol sucrose (SU) (the best result of our previous study) added to 4 mmol SER supplemented extender was tested. This addition allowed to the highest levels of fertility (93%). In conclusion, the addition of 4 mmol SER in semen cryopreservation diluents decreases peroxidation and improves the efficiency of the process.  
     คำสำคัญ serine, semen cryopreservation, chicken, fertility 
ผู้เขียน
587030009-6 น.ส. พัชรา ธนานุรักษ์ [ผู้เขียนหลัก]
คณะเกษตรศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation ไม่มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0