ชื่อบทความ |
The Effect of Inorganic and Organic Pre-reducing Agents on Selenium Analysis in Tomato Sample using MicrowaveAssisted Digestion Followed by FI-HGAAS |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
10 มกราคม 2558 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
ORIENTAL JOURNAL OF CHEMISTRY |
มาตรฐานของวารสาร |
ISI |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
ORIENTAL JOURNAL OF CHEMISTRY |
ISBN/ISSN |
0970-020X |
ปีที่ |
|
ฉบับที่ |
31 |
เดือน |
|
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2558 |
หน้า |
171-176 |
บทคัดย่อ |
Optimum pre-reducing agents used to convert Se(VI) to Se(IV) for speciation analysis of
inorganic selenium in tomato were investigated by FI-HGAAS. It was found that optimal conditions
of Se(IV) consisted of 2 M HCl as carrier and 0.3%(w/v) NaBH4 in 0.2%(w/v) NaOH as reducing
agent. Concerning the completely pre-reduction of Se(VI), various reducing agents were studied
including KCl, KBr, KI, ascorbic acid and thiourea in association with dilute and concentrate HCl
and effect of temperature. From results, two optimal pre-reducing agents:0.5%(w/v) KI/conc. HCl
and 0.5%(w/v) thiourea/conc. HCl and heating for 30 min were chosen, giving a linearity between
5 and 25 ng/mL. LOD and LOQ were 0.5 and 2 ng/L, respectively. Both of pre-reducing agents
were then applied to tomato digest based on dry basis of its sample, which comparatively resulted
in 5.10 mg Se(IV)/kg and 29.12 mg Se(VI)/kg using 0.5%(w/v) KI/conc. HCl, and 3.84 mg Se(IV)/
kg and 22.29 mg Se(VI)/kg using 0.5%(w/v) thiourea/conc. HCl. |
คำสำคัญ |
Selenium; Speciation; Pre-reduction; Tomato; FI-HGAAS. |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|