2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความที่เผยแพร่ Screening and Molecular Identification of a Thermotolerant Yeast for Ethanol Production 
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ 29 พฤศจิกายน 2555 
การประชุม
     ชื่อการประชุม The 24th Annual Meeting of the Thai Society for Biotechnology “Renewable Energy and Global Care”  
     หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม Ubon Ratchatani University  
     สถานที่จัดประชุม Sunee Grand Hotel and Convention center  
     จังหวัด/รัฐ Ubon Ratchatani  
     ช่วงวันที่จัดประชุม 29 พฤศจิกายน 2555 
     ถึง 30 พฤศจิกายน 2555 
Proceeding Paper
     Volume (ปีที่) 24  
     Issue (เล่มที่) 24  
     หน้าที่พิมพ์ 499-504 
     Editors/edition/publisher  
     บทคัดย่อ Bioethanol is the alternative biofuel, which is produced by the fermentation of agricultural by-products such as sugarcane, corn and cassava. The ambient temperature causes a trouble in ethanol production due to the heat which kills the yeasts during fermentation. Thus, the screening of a thermotolerant yeast is undertaken to search for the most effective yeast strain for efficient ethanol fermentation. The screening and molecular identification of thermotolerant yeasts were established in our laboratory based on many literatures with slight modification. Samples were collected from different parts of Thailand. Five promising strains, CP1GG6 (isolated from green grape in Kang Khro district, Chaiyaphum), KK5SO1 (isolated from soil in Ubolratana district, Khon Kaen), KK1SO1 (isolated from soil in Phon district, Khon Kaen), KK4RG (isolated from red grape in Muang district, Khon Kaen) and SR1SO7 (isolated from soil in Kaeng Khoi district, Saraburi) were able to grow at 39, 41, 43, 45 and 45°C, respectively. The morphological and physiological characteristics showed that yeast colonies were cream-white in color, convex profile, smooth and opaque with glossy surface. The molecular identification based on the D1/D2 domain of large subunit (26S) rDNA gene showed that KK1SO1 and KK5SO1, SR1SO7, CP1GG6 and KK4RG2 were identified as Candida tropicalis, Candida nivariensis, Pichia kudriavzevii and Hanseniaspora opuntiae, respectively. The identified yeasts, especially, C. tropicalis, P. kudriavzevii and H. opuntiae have been reported to be potential candidates for ethanol production so they will be beneficial for efficient ethanol production in the future. 
ผู้เขียน
547160004-7 น.ส. อธิยา เตชะปารินทร์ [ผู้เขียนหลัก]
คณะเทคโนโลยี ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ (Peer Review) ไม่มีผู้ประเมินอิสระ 
มีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
รูปแบบ Proceeding Full paper 
รูปแบบการนำเสนอ Poster 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล ไม่ได้รับรางวัล 
แนบไฟล์
Citation 0