2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ A novel probiotic Bacillus siamensis B44v isolated from Thai pickled vegetables (Phak-dong) for potential use as a feed supplement in aquaculture 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 20 ธันวาคม 2559 
วารสาร
     ชื่อวารสาร The Journal of General and Applied Microbiology 
     มาตรฐานของวารสาร ISI 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Japan Science and Technology Information Aggregator, Electronic  
     ISBN/ISSN  
     ปีที่  
     ฉบับที่  
     เดือน
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2560 
     หน้า  
     บทคัดย่อ The use of probiotic bacteria to control bacterial infection in farmed fish is of clear practical interest. The aims of this study were to isolate and select a probiotic Bacillus sp. and to evaluate the effects of its supplementation on the growth and disease resistance of hybrid catfish. Bacillus siamensis B44v selectively isolated from Thai pickled vegetables (Phak-dong) displayed the high potential probiotic in catfish culture. This bacterium produced a bacteriocin-like substance and exhibited a broad-spectrum antibacterial activity inhibiting both Gram-positive and Gram-negative bacteria especially the fish pathogens Aeromonas hydrophila and Streptococcus agalactiae. The susceptibility to all 14 antibiotics tested implies its less possibility to be the antibiotic-resistant bacterium. Bacillus B44v possessed interesting adhesion properties as shown by its high percentages of hydrophobicity (64.8%), auto-agglutination (73.8%), co-aggregation (67.2% with A. hydrophila FW52 and 63.5% with S. agalactiae F3S) and mucin binding (88.7%). The strain B44v survived simulated gastrointestinal conditions and produced protease and cellulase enzymes. Hybrid catfish (C. macrocephalus x C. gariepinus) were employed in the feed-trial experiments. Fish fed diet containing strain B44v (107 CFU/g feed) displayed not only no mortality but also growth improvement. At the end of feed trial, fish were challenged by intraperitoneal injection of Aeromonas hydrophila FW52. The Bacillus B44v-fed fish survived (75.0%; p  0.05) better than the controls (36.7%; p  0.05) after a two week-challenge. These collective results present for the first time the potential of Bacillus siamensis B44v to be used as a bacterial probiotic in aquaculture. 
     คำสำคัญ aquaculture; Bacillus siamensis; catfish; fermented food; probiotic; Thai pickled vegetables 
ผู้เขียน
537020060-7 น.ส. รัชนู เมยดง [ผู้เขียนหลัก]
คณะวิทยาศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
ใช้สำหรับสำเร็จการศึกษา ไม่เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0

<
forum