| ชื่อบทความ |
A Green Extraction of Trace Iodine in Table Salts, Vegetables, and Food Products
Prior to Analysis by Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry |
| วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
28 มิถุนายน 2559 |
| วารสาร |
| ชื่อวารสาร |
Journal of the Brazilian Chemical Society |
| มาตรฐานของวารสาร |
ISI |
| หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
JBCS Editorial and Publishing Office |
| ISBN/ISSN |
1678-4790 |
| ปีที่ |
2017 |
| ฉบับที่ |
4 |
| เดือน |
|
| ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2560 |
| หน้า |
540-546 |
| บทคัดย่อ |
In this study, we report a new method for iodine extraction from table salts, vegetables, and
other food products using ultrasound-assisted extraction, prior to the iodine determination by
inductively coupled plasma optical emission spectrometry. For the ultrasound-assisted extraction,
deionized water as the extraction solvent and an extraction time of 5 min were found to be the
most optimum condition. A linear calibration curve was plotted for 0.1 to 200.0 mg L−1 iodine
convention. The limits of detection and quantification were 0.049 and 0.164 mg L−1, respectively.
The precision for intra- and inter-day analyses was 2.75 and 4.54%, respectively. The accuracy
of the method was confirmed with certified reference materials. Recoveries in 47 real samples
were ranged between 80.48 and 118.1%. Therefore, the proposed method could be considered as
a rapid, simple, and environmental-friendly method (the green extraction) to determine the trace
amounts of iodine in different kinds of food products. |
| คำสำคัญ |
iodine, ultrasound assisted extraction, green extraction, food products, ICP OES |
| ผู้เขียน |
|
| การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
| สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
| วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
| citation |
มี |
| เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
| ใช้สำหรับสำเร็จการศึกษา |
ไม่เป็น |
| แนบไฟล์ |
|
| Citation |
0
|
|
|