ชื่อบทความ |
A Green Extraction of Trace Iodine in Table Salts, Vegetables, and Food Products
Prior to Analysis by Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
28 มิถุนายน 2559 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
Journal of the Brazilian Chemical Society |
มาตรฐานของวารสาร |
ISI |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
JBCS Editorial and Publishing Office |
ISBN/ISSN |
1678-4790 |
ปีที่ |
2017 |
ฉบับที่ |
4 |
เดือน |
|
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2560 |
หน้า |
540-546 |
บทคัดย่อ |
In this study, we report a new method for iodine extraction from table salts, vegetables, and
other food products using ultrasound-assisted extraction, prior to the iodine determination by
inductively coupled plasma optical emission spectrometry. For the ultrasound-assisted extraction,
deionized water as the extraction solvent and an extraction time of 5 min were found to be the
most optimum condition. A linear calibration curve was plotted for 0.1 to 200.0 mg L−1 iodine
convention. The limits of detection and quantification were 0.049 and 0.164 mg L−1, respectively.
The precision for intra- and inter-day analyses was 2.75 and 4.54%, respectively. The accuracy
of the method was confirmed with certified reference materials. Recoveries in 47 real samples
were ranged between 80.48 and 118.1%. Therefore, the proposed method could be considered as
a rapid, simple, and environmental-friendly method (the green extraction) to determine the trace
amounts of iodine in different kinds of food products. |
คำสำคัญ |
iodine, ultrasound assisted extraction, green extraction, food products, ICP OES |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|