ชื่อบทความ |
Effects of Chitosan Levels on Growth Performance, Feed Utilization and Survival Rate of Rice-field Crab (Esanthelphusa dugasti) |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
14 กรกฎาคม 2560 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
Journal of Pure and Applied Microbiology |
มาตรฐานของวารสาร |
SCOPUS |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
Journal of Pure and Applied Microbiology |
ISBN/ISSN |
0973-7510 |
ปีที่ |
11 |
ฉบับที่ |
3 |
เดือน |
September |
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2560 |
หน้า |
|
บทคัดย่อ |
Two experiments were conducted at Khon Kaen University, Nong Khai campus, Thailand during May to December 2015 to justify effects of chitosan of Experiment 1 on growth performance of rice-field crabs. The Experiment 1 had five chitosan treatments, i.e. 0, 1, 2, 3 and 4 % (on dry matter basis). Experiment 2 had two treatments, i.e. the best treatment of Experiment 1 (T3) was chosen in comparison with flesh fish meat treatment. A Completely Randomized Design (CRD) with four replications was used for Experiments 1 and 2. The results of the Experiment 1 showed that a chitosan level of 2 % of T3 gave significantly (p < 0.05) better growth performance on final weight gained, weight gained, average daily growth rate, specific growth rate and survival rate (%) of the rice-field crabs than the rest, except that of the feed conversion ratio where T1 (control) was the highest. Thus a chitosan level of 2 % (T3) in the feed diet is recommended for rice-field crab culture. With the Experiment 2, the feed diet of T3 of Experiment 1, i.e. with 2 % chitosan gave significantly (p < 0.05) higher survival rate (%) of rice-field crabs than the flesh fish meat of T1. |
คำสำคัญ |
Chitosan, Esanthelphusa dugasti, Rice-field crab, growth performance |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
ไม่มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|