|
ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
|
ชื่อบทความ |
Contamination of Opisthorchis viverrini and Haplorchis taichui
metacercariae in fermented fish products in northeastern Thailand
markets |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
9 มิถุนายน 2558 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
Food Control |
มาตรฐานของวารสาร |
ISI |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
Elsevier |
ISBN/ISSN |
0956-7135 |
ปีที่ |
|
ฉบับที่ |
59 |
เดือน |
January |
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2559 |
หน้า |
493-498 |
บทคัดย่อ |
Consumption of raw or inadequately cooked cyprinid fish as well as related products (often contaminated
with Opisthorchis viverrini and/or Haplorchis taichui) is one of the major causes of fish-borne
trematode (FBT) infection, which is still endemic in the Greater Mekong Subregion including northeastern
Thailand. This study surveyed FBT metacercariae (FBTM) in fermented fish dishes (pla-ra and plasom)
obtained from 73 local markets in 20 provinces of northeastern Thailand during April to November
2011. Fish were identified and examined for FBTM under a microscope. In addition, the coexistence of
H. taichui in O. viverrini-positive samples was confirmed by multiplex PCR. FBTM were detected in fermented
fish dishes from markets located in five provinces: Si Sa Ket, Sakon Nakhon, Mukdahan, Khon
Kaen and Udon Thani. FBTM contamination was found in 9.58% (7/73) of markets, mainly in pla-ra. FBTM
were found in four species of fish: Henicorhynchus siamensis, Puntius bimaculatus, Puntius orphoides and
Hampala dispar. Multiplex PCR revealed 186 and 330 bp PCR products in most of FBTM-positive samples,
indicating the coexistence of H. taichui and O. viverrini in fermented fish dishes. These results suggest that
fermented fish dishes are frequently contaminated with FBTM and may serve as important sources of FBT
infection in people who typically eat raw or undercooked fish dishes. This study might provide evidence
leading to improved public health awareness for surveillance and control of FBT contamination in fermented
fish dishes |
คำสำคัญ |
Fish-borne trematode metacercariae, Freshwater cyprinid fish, Pla-ra, Pla-som, Fermented food, Food control |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|
|
|
|
|
|