ชื่อบทความที่เผยแพร่ |
Properties of cellulose extracted from banana (Kluai Namwa) peel |
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ |
18 พฤศจิกายน 2561 |
การประชุม |
ชื่อการประชุม |
NATPRO 7 |
หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม |
ASNP The Asian Society of Natural Product |
สถานที่จัดประชุม |
Hotel Hyundai |
จังหวัด/รัฐ |
Gyeongju, Korea |
ช่วงวันที่จัดประชุม |
18 พฤศจิกายน 2561 |
ถึง |
20 พฤศจิกายน 2561 |
Proceeding Paper |
Volume (ปีที่) |
7 |
Issue (เล่มที่) |
1 |
หน้าที่พิมพ์ |
85 |
Editors/edition/publisher |
|
บทคัดย่อ |
Banana is one of the largest fruit industries in the world that courses large amount of banana waste left behind. By biorefinery process, banana peel cellulose can be extracted and used as biotechnological products in various applications. In this study, cellulose from banana (Kluai Namwa) peel was extracted using the two steps of alkaline extraction followed by bleaching process. The alkaline extraction using 1M NaOH eliminated non-cellulosic substances which were hemicellulose, pectin as well as lignin. The bleaching process with 2% H2O2 oxidized dark brown color of chromophore groups in lignin to a milky color treated sample. The cellulose yields of these series extraction process were 19.2%, 11.7% and 9.8% from 1st alkaline, bleaching, and 2nd alkaline treatment steps, respectively. The cellulose content determination by detergent fiber analysis was increased from 62% of raw peel to 81% of finished product, while lignin content was undetectable after challenged with 2nd alkaline treatment. The fourier-transform infrared (FTIR) spectroscopy was used for ensuring that lignin and hemicellulose were discarded during treatments due to peaks of lignin and hemicelluloses were diminished. As a result of the higher purity extracted cellulose, the water holding capacity (WHC) was significantly increased which was 15.53 g/g whereas raw bran was 6.32 g/g. According to the high cellulose content and its water holding capacity, the extracted banana peel cellulose is high potent to apply as dietary fiber in various functional food products. Furthermore, the characterization and food application of cellulose extracted from banana (Kluai Namwa) peel are under current study. |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ (Peer Review) |
ไม่มีผู้ประเมินอิสระ |
มีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
รูปแบบ Proceeding |
Abstract |
รูปแบบการนำเสนอ |
Oral |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล |
ไม่ได้รับรางวัล |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|