2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความที่เผยแพร่ Investigation of antioxidant activity and cholesterol reducing ability from lactic acid bacteria and Bacillus spp. isolated from fermented foods and fish intestines 
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ 30 สิงหาคม 2562 
การประชุม
     ชื่อการประชุม The 10th Asian Conference of Lactic Acid Bacteria  
     หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม Organizing Committee of The 10th Asian Conference on Lactic Acid Bacteria (ACLAB-10) 
     สถานที่จัดประชุม Grha Sabha Pramana, Universitas Gadjah Mada 
     จังหวัด/รัฐ Yogyakarta – Indonesia 
     ช่วงวันที่จัดประชุม 28 สิงหาคม 2562 
     ถึง 31 สิงหาคม 2562 
Proceeding Paper
     Volume (ปีที่) 2019 
     Issue (เล่มที่) 10 
     หน้าที่พิมพ์ 93 
     Editors/edition/publisher  
     บทคัดย่อ The basic criteria for selection of probiotics described by WHO include several properties such as antimicrobial activity, tolerance to gastrointestinal tract conditions, epithelial adhesion ability and functional properties. This study aimed to investigate antioxidant activity and cholesterol reducing ability of lactic acid bacteria and Bacillus spp. isolated from fermented foods and fish intestines. In total, 110 lactic acid bacteria and 47 Bacillus spp. were examined for two functional properties. Antioxidant activity was determined by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) assay. Cholesterol reducing ability was evaluated by determining the remained cholesterol in the spent medium using o-phthaladehyde method. It was found that Bacillus aerius B81e, B. polymyxa, Bacillus sp. B85b, Bacillus sp. strain 24 together with Lactobacillus plantarum CR1T5 and Lactobacillus spp. strains L42d, L42c, L42u, L42i, L42j, L42p, L42q displayed high DPPH scavenging activities (>30 %). Meanwhile, B. polymyxa, B. aerius B81e, and Bacillus spp. strains 24, B79a, B51f, B83c, B39d, B78e could reduce more than 60% cholesterol whereas Lactobacillus strains L42d, L42u, L42q, LAB40 reduce more than 40% cholesterol. Interestingly, B. polymyxa, B. aerius B81e, Bacillus sp. strain 24 together with Lactobacillus strains L42d, L42u and L42q possessed both antioxidant activity and cholesterol reducing ability. Some of these bacterial strains have already been proved as probiotic bacteria. Therefore, these findings reveal the promising bacterial probiotics to be employed in functional foods.  
ผู้เขียน
605020005-8 น.ส. อาทิตยา บัวทอง [ผู้เขียนหลัก]
คณะวิทยาศาสตร์ ปริญญาโท ภาคปกติ

การประเมินบทความ (Peer Review) ไม่มีผู้ประเมินอิสระ 
มีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
รูปแบบ Proceeding Abstract 
รูปแบบการนำเสนอ Oral 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล ไม่ได้รับรางวัล 
แนบไฟล์
Citation 0