|
ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
|
ชื่อบทความที่เผยแพร่ |
Monitoring and Risk Assessment of Pesticide Residues to Health and Food Safety in GAP Certified Commercial Kale Growers in Northeast Thailand. |
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ |
19 พฤศจิกายน 2561 |
การประชุม |
ชื่อการประชุม |
the 2nd International Conference on Environment, Livelihood and Services (ICELS 2018) |
หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม |
the Chaipattana Foundation, the Faculty of Environment, Kasetsart University, and The King’s Royally Initiated Laem Phak Bia Environmental Research and Development Project |
สถานที่จัดประชุม |
the Bangkok Marriott Marquis Queen’s Park hotel, on 199, Sukhumvit soi 22, Klong Ton, Klong Toey, Bangkok, Thailand. |
จังหวัด/รัฐ |
|
ช่วงวันที่จัดประชุม |
19 พฤศจิกายน 2561 |
ถึง |
22 พฤศจิกายน 2561 |
Proceeding Paper |
Volume (ปีที่) |
2018 |
Issue (เล่มที่) |
1 |
หน้าที่พิมพ์ |
CP0002-1-10 |
Editors/edition/publisher |
|
บทคัดย่อ |
In this study, Chinese kale was purposive collected from 10 GAP farmers and 10 non-GAP farmers which their farms scattered across the selected village. A total of 60 samples of Chinese kale from GAP and non-GAP plots were analyzed for the presence of 146 pesticides using QuEChERS multi-residue extraction, followed by LC-MS/MS. Chinese kale sample in each plots was sampled at harvesting stage in winter, summer and rainy season of 2018. The results showed that pesticide residues above MRLs levels established by Thai Agricultural Standard and Codex MRLs were found more in rainy season followed by winter and summer season, in both GAP and non-GAP plots. However, the relative higher percentage was found in non-GAP plots than GAP plots in all seasons, 40% and 60% in winter, 10% and 40% in summer and 50% and 70% in rainy season, respectively. Assessment of consumption risk in terms of HI (hazard index) showed that, the average HI of Chinese kale from GAP was 0.004 (winter = 0.005, summer = 0.0003 and rainy season = 0.005), and Chinese kale from non-GAP was 0.022 (winter = 007, summer = 0.005 and rainy season = 0.054). These data indicated that despite a high occurrences of pesticide residues in Chinese kale from this area in both GAP and non-GAP, fortunately, it is still not a serious health risk for consumers in the long-term assessment (HI <1). Although, HI value from GAP farmers was less than non-GAP farmers, but it was not statistically difference. So, the continuous monitoring of pesticides in Chinese kale and other vegetables is recommended. |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ (Peer Review) |
ไม่มีผู้ประเมินอิสระ |
มีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
รูปแบบ Proceeding |
Abstract |
รูปแบบการนำเสนอ |
Poster |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล |
ไม่ได้รับรางวัล |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|
|
|
|
|
|