2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความที่เผยแพร่ Preliminary study on the sperm fatty acid profiles of native and commercial chicken breeds. 
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ 11 กรกฎาคม 2562 
การประชุม
     ชื่อการประชุม The 2nd International Conference on Native Chicken (ICONC 2019 
     หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม Suranaree University of Technology and other participating Universities 
     สถานที่จัดประชุม Suranaree University of Technology 
     จังหวัด/รัฐ Nakhon Ratchasima, Thailand 
     ช่วงวันที่จัดประชุม 9 กรกฎาคม 2562 
     ถึง 12 กรกฎาคม 2562 
Proceeding Paper
     Volume (ปีที่) Volume 1 
     Issue (เล่มที่)
     หน้าที่พิมพ์ 164 
     Editors/edition/publisher Suranaree University of Technology, 111 University Avenue, Sub-district, Muang Nakhon Ratchasima District, Nakhon Ratchasima 30000, Thailand  
     บทคัดย่อ The lipid compositions on the sperm plasma membrane affected to semen freezability after cryopreservation. This study needed to compare the fatty acid profiles between semen of breeds Pradu Hang Dam (Thai native) and Rhode Island Red (commercial) as previous studies shown that post-thawed semen quality was different. Semen was collected, evaluated and analyzed for fatty acid profiles. In these results, there were differences in sperm fatty acid proportions between breeds. The n-6: n-3 PUFAs (3.59 vs 2.98), n-6 (24.56% vs 20.80%) were higher in Pradu Hang Dam than in Rhode Island Red respectively, while DTA was predominant PUFA. However, PUFAs n-3 in both breeds was almost the same, 6.85% vs 6.97% in Pradu Hang Dam and Rhode Island Red respectively. Their major PUFAs, DPA and DHA were also presented. Therefore, overall results give an observation on the difference exists in fatty acid profiles between spermatozoa of Pradu Hang Dam and Rhode Island Red breeds. As far as fatty acid compositions were reported to associate with quality of sperm due to its relationship with sperm quality. Thus, further studies may be conducted to investigate the extent at which these differences in fatty acid percentage affect the sperm quality. Keywords: chickens, fatty acid profile, breeds, sperm *Corresponding author’s email: vibuch@kku.ac.th (V. Chantikisakul)  
ผู้เขียน
605030047-6 Mr. NGASSA JULIUS MUSSA [ผู้เขียนหลัก]
คณะเกษตรศาสตร์ ปริญญาโท ภาคปกติ นานาชาติ

การประเมินบทความ (Peer Review) มีผู้ประเมินอิสระ 
มีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
รูปแบบ Proceeding Abstract 
รูปแบบการนำเสนอ Oral 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล ไม่ได้รับรางวัล 
แนบไฟล์
Citation 0