2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Effects of Food Fit for Fun Program with Social Media Used on Health Literacy and Obesity Prevention Behaviors among Senior-Primary School Students, in Nakhon Ratchasima Province Thailand 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 25 พฤษภาคม 2563 
วารสาร
     ชื่อวารสาร Indian Journal of Public Health Research & Development 
     มาตรฐานของวารสาร SCOPUS 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Institute of Medico-Legal Publications 
     ISBN/ISSN ISSN-0976-5506 (Electronic), ISSN-0976-0245(Print) 
     ปีที่ 11 
     ฉบับที่
     เดือน July
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2563 
     หน้า 1358-1364 
     บทคัดย่อ Background: Childhood obesity has become more prevalent all over the globe. In Thailand, the highest prevalence rate of childhood obesity has been found among primary school students in Northeastern (9.9%), which still exceeds 7% recommended by the WHO. Objective: This study aimed to assess the effectiveness of Food Fit for Fun program with social media used on health literacy and obesity prevention behaviors among senior-primary school students in Nakhon Ratchasima Province, Thailand. Methods: A quasi-experimental was conducted. An experimental and a control group each with 34 participants. A 12-week program was implemented with Health Literacy on dietary and physical activities and social media were used for communication and support. Analysis of the data was performed using t-test while a mean difference and 95%CI were used for determining statistical significance. Results: The senior-primary school children in the experimental group improved their mean difference on health literacy in preventing obesity (10.18; 95% CI: 7.11 to 13.24, p-value <0.001) and dietary and physical activity behaviors (13.44; 95% CI: 6.11 to 20.77, p-value <0.001), compared to the control group. After interventions, the experimental group had a statistically significantly lower mean score on nutritional status (weight for height) (0.26; 95% CI: 0.05 to 0.59, p-value <0.05) and fat percentage (1.71; 95% CI: 0.19 to 3.22, p-value <0.05) than the comparison group. Conclusions: This study provided sustainable evidence on effectiveness of Food Fit for Fun program with the use of social media. This outcome showed that it could improve health literacy in preventing obesity and behavioral modification as well as reduce weight and fat percentage in children.  
     คำสำคัญ Childhood Obesity, Health Literacy, Behavioral Modification 
ผู้เขียน
615110078-1 น.ส. กฤติยาณี ธรรมสาร [ผู้เขียนหลัก]
คณะสาธารณสุขศาสตร์ ปริญญาโท โครงการพิเศษ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ตีพิมพ์แล้ว 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0