2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Supplemental effect of Chaya (Cnidoscolus aconitifolius) leaf pellet on rumen fermentation, nutrients digestibility and microbial protein synthesis in growing crossbred bulls 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 19 มกราคม 2564 
วารสาร
     ชื่อวารสาร ITALIAN JOURNAL OF ANIMAL SCIENCE 
     มาตรฐานของวารสาร ISI 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Taylor and Francis Group 
     ISBN/ISSN  
     ปีที่  
     ฉบับที่  
     เดือน
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2564 
     หน้า  
     บทคัดย่อ This experiment was conducted to assess the effect of Chaya (Cnido5co/us cicon/.rl.fo//'us) leaf pellet (CHYP) on rumen fermentation, nutrients digestibility and microbial protein synthesis in growing crossbred bulls. Four animals, with an average liveweight of 160± 10 kg were randomly arranged in a 4 x 4 Latin square design. There were four treatments: 0, 4, 6 and 8% CHYP sllpplementation of DMI. The study findings showed that increasing supplementation level of CHYP linearly enhanced to<0.05) DM, OM, and CP digestibilities. Rumen characteristics, namely NH3-N concentration and bacterial population wel'e increased to < 0.05) while, protozoal and fungal population remained unchanged, as level of CHYP supplementation increased. Total rumen volatile fatty acids IVFA) and propionic acid (C3) were enhanced to < 0.05). Furthermore, N utilisation especially N absorption, N retention and efficiency of microbial nitrogen synthesis (EMNS) were significantly improved by increasing level of CHYP supplementation. Hence, CHYP supplementation is highly promising for ruminant feeding. 
     คำสำคัญ Feed resource; fodder shrub; protein source; rumen fermentation; microbial protein synthesis 
ผู้เขียน
587030015-1 น.ส. ปาจรีย์ โทตะกูล [ผู้เขียนหลัก]
คณะเกษตรศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ตีพิมพ์แล้ว 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0