|
ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
|
ชื่อบทความ |
Prevalence and antimicrobial resistance of Salmonella spp. isolated from chicken meat in upper northeastern thailand |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
23 ธันวาคม 2563 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
Veterinary Integrative Sciences |
มาตรฐานของวารสาร |
SCOPUS |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
Chiang Mai University, Chiang Mai,Thailand |
ISBN/ISSN |
ISSN; 2629-9968 |
ปีที่ |
19 |
ฉบับที่ |
2 |
เดือน |
|
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2564 |
หน้า |
121-131 |
บทคัดย่อ |
Foodborne disease associated with Salmonella spp. occurs in several parts of the world, including Thailand. The aim of
the present study was to determine the prevalence, antimicrobial resistance, and serovars of Salmonella spp. isolated from
chicken meat in upper northeastern Thailand. A total of 326 swab samples of fresh chicken meat were collected from wet
markets in Khon Kaen, U-don Thani, Nong Khai, Loei, Kalasin, Maha Sarakham, and Bueng Kan provinces, northeastern
Thailand, between August and November 2019. All samples were analyzed for Salmonella spp., which were isolated and
identified using the ISO 6579:2002/AMD 1:2007 method. The isolates were tested for antimicrobial susceptibility using
the Kirby-Bauer method, and the serovars of isolates positive for antimicrobial resistance were identified. The overall
prevalence of Salmonella spp. isolated from chicken meat was 36.2% (118/326), and prevalence in each province was
as follows: U-don Thani, 70.9%; Bueng Kan, 66.67%; Khon Kaen, 45.9%; Kalasin, 31.25%; Nong Khai, 29.8%; Maha
Sarakham, 26.42% and Loei, 12.5%. Resistance was highest for nalidixic acid at 31%, followed by ampicillin (24%),
tetracycline (19%), sulfamethoxazole trimethoprim (8%), norfloxacin (5%), ciprofloxacin (4%), amoxicillin (4%), and
chloramphenicol (1%). However, all isolates were susceptible to ceftazidime. Twenty seven serovars were detected, with
the serovars Corvallis, Singapore, Kentucky and Agona being the most common. Salmonella spp. were detected in a
large percentage of the swab samples of chicken meat in every city, indicating a high level of contamination of chicken
meat. Given the high resistance of Salmonella strains to various antimicrobial, it may be beneficial to find other drugs for
Salmonellosis treatment and to use antimicrobials more wisely.
|
คำสำคัญ |
Keywords: Antimicrobial resistance, Chicken meat, Salmonella spp., Upper northeastern Thailand |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|
|
|
|
|
|