2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Prevalence and antimicrobial resistance of Salmonella spp. isolated from chicken meat in upper northeastern thailand 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 23 ธันวาคม 2563 
วารสาร
     ชื่อวารสาร Veterinary Integrative Sciences 
     มาตรฐานของวารสาร SCOPUS 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Chiang Mai University, Chiang Mai,Thailand 
     ISBN/ISSN ISSN; 2629-9968 
     ปีที่ 19 
     ฉบับที่
     เดือน
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2564 
     หน้า 121-131 
     บทคัดย่อ Foodborne disease associated with Salmonella spp. occurs in several parts of the world, including Thailand. The aim of the present study was to determine the prevalence, antimicrobial resistance, and serovars of Salmonella spp. isolated from chicken meat in upper northeastern Thailand. A total of 326 swab samples of fresh chicken meat were collected from wet markets in Khon Kaen, U-don Thani, Nong Khai, Loei, Kalasin, Maha Sarakham, and Bueng Kan provinces, northeastern Thailand, between August and November 2019. All samples were analyzed for Salmonella spp., which were isolated and identified using the ISO 6579:2002/AMD 1:2007 method. The isolates were tested for antimicrobial susceptibility using the Kirby-Bauer method, and the serovars of isolates positive for antimicrobial resistance were identified. The overall prevalence of Salmonella spp. isolated from chicken meat was 36.2% (118/326), and prevalence in each province was as follows: U-don Thani, 70.9%; Bueng Kan, 66.67%; Khon Kaen, 45.9%; Kalasin, 31.25%; Nong Khai, 29.8%; Maha Sarakham, 26.42% and Loei, 12.5%. Resistance was highest for nalidixic acid at 31%, followed by ampicillin (24%), tetracycline (19%), sulfamethoxazole trimethoprim (8%), norfloxacin (5%), ciprofloxacin (4%), amoxicillin (4%), and chloramphenicol (1%). However, all isolates were susceptible to ceftazidime. Twenty seven serovars were detected, with the serovars Corvallis, Singapore, Kentucky and Agona being the most common. Salmonella spp. were detected in a large percentage of the swab samples of chicken meat in every city, indicating a high level of contamination of chicken meat. Given the high resistance of Salmonella strains to various antimicrobial, it may be beneficial to find other drugs for Salmonellosis treatment and to use antimicrobials more wisely.  
     คำสำคัญ Keywords: Antimicrobial resistance, Chicken meat, Salmonella spp., Upper northeastern Thailand 
ผู้เขียน
625180004-9 Miss ISTIANA NUR VIDAYANTI [ผู้เขียนหลัก]
คณะสัตวแพทยศาสตร์ ปริญญาโท ภาคปกติ นานาชาติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ตีพิมพ์แล้ว 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0