2012 ©
             Publication
Journal Publication
Title of Article การจัดการอาหารโดยชุมชนเพื่อการดูแลผู้เป็นเบาหวาน (Community Food Management for Caring of Persons with Diabetes Mellitus)  
Date of Acceptance 20 April 2021 
Journal
     Title of Journal วารสารพยาบาลทหารบก 
     Standard TCI 
     Institute of Journal วิทยาลัยพยาบาลกองทัพบก 
     ISBN/ISSN ISSN 2651-2181  
     Volume 23 
     Issue
     Month มกราคม-เมษายน
     Year of Publication 2022 
     Page 1-12 
     Abstract บทคัดย่อ การศึกษาเชิงคุณภาพนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ ศึกษาแนวทางจัดการอาหารโดยชุมชนเพื่อการดูแลผู้เป็นเบาหวานและปัจจัยเงื่อนไขที่ส่งผลให้ชุมชนสามารถจัดการอาหารเพื่อการดูแลผู้เป็นเบาหวานได้ มีการคัดเลือกผู้ให้ข้อมูลแบบเจาะจง จำนวน 137 คน แบ่งออกเป็น 2 กลุ่ม ประกอบด้วย 1) กลุ่มผู้ให้ข้อมูลหลัก จำนวน 74 คน ซึ่งเป็นผู้เป็นเบาหวานและสมาชิกในครอบครัว และมีประสบการณ์ตรงในการจัดการอาหารเบาหวานสำหรับผู้เป็นเบาหวานและสมาชิกในครอบครัว และ 2) กลุ่มผู้ให้ข้อมูลทั่วไป จำนวน 63 คน ซึ่งเป็นผู้มีส่วนเกี่ยวข้องในการจัดการอาหารโดยชุมชนเพื่อการดูแลผู้เป็นเบาหวาน และเป็นผู้ที่ให้การสนับสนุนการจัดการอาหารโดยชุมชน เครื่องมือหลักของการวิจัยคือผู้วิจัย เก็บรวบรวมข้อมูลโดยใช้วิธีการสังเกตแบบมีส่วนร่วม การสัมภาษณ์เจาะลึก การสนทนากลุ่มและการบันทึกภาคสนาม วิเคราะห์ข้อมูลโดยการวิเคราะห์เชิงเนื้อหา ผลของการศึกษา พบว่า การจัดการอาหารโดยชุมชนเพื่อการดูแลผู้เป็นเบาหวาน มี 2 แนวทาง คือ 1) ส่งเสริมวัฒนธรรมท้องถิ่นในการจัดการอาหารของผู้เป็นเบาหวาน และ 2) ส่งเสริมการจัดการสุขภาวะชุมชน ร่วมกับการจัดการอาหารเฉพาะโรค ในการจัดการอาหารของผู้เป็นเบาหวาน สำหรับปัจจัยเงื่อนไขที่ส่งผลให้ชุมชนสามารถจัดการอาหารเพื่อการดูแลผู้เป็นเบาหวานได้ คือ 1) ปัจจัยเงื่อนไขที่ส่งผลให้วัฒนธรรมท้องถิ่นคงอยู่ ได้แก่ การบริหารจัดการแบบมีส่วนร่วม และ 2) ปัจจัยเงื่อนไขที่ส่งผลให้การจัดการสุขภาวะชุมชนขยายไปสู่การจัดการอาหารเฉพาะโรค ได้แก่ การนำใช้ข้อมูล และ การจัดการสภาวะแวดล้อมที่ปลอดภัยและเอื้อต่อการเรียนรู้ Abstract This qualitative study aimed to study community food management to care for persons with diabetes mellitus and conditional factors that contribute to community-based dietary management to care for persons with diabetes mellitus. A purposive sampling approach was employed for informant selection. Informants were 137 people, divided into two groups, including 1) 74 primary informants who were persons with diabetes mellitus and family members, and have direct experience in managing a diabetic diet for persons with diabetes mellitus and their family members and 2) 63 general informants who involved in community food management to care for persons with diabetes mellitus and were a contributor to community food management. The main tool of research was the researcher. Data were collected by participant observation, in-depth interview, focus group discussion and field recording. Content analysis was used to analyze the data. The results showed that there was community food management to care for persons with diabetes mellitus, including 1) fostering local cultures for community food management of persons with diabetes mellitus, and 2) the promotion of community health management and dietary management of diabetes. There were two factors of success in the community food management system for persons with diabetes mellitus, including 1) the conditional factors contributing to the existence of the local culture were participatory management, and 2) the conditional factors that contributed to the expansion of community health management to dietary management of diabetes were the use of data and managing a secure environment that promoted learning.  
     Keyword การจัดการอาหารโดยชุมชน การวิจัยเชิงคุณภาพ ผู้เป็นเบาหวาน  
Author
597060004-9 Mr. PICHES RUANGSUKSUD [Main Author]
Nursing Doctoral Degree

Reviewing Status มีผู้ประเมินอิสระ 
Status ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ 
Level of Publication ชาติ 
citation true 
Part of thesis true 
Attach file
Citation 0