2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Synergistic effect of starch/polyvinyl alcohol/citric acid films decorated with in-situ green-synthesized nano silver on bioactive packaging films 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 10 ธันวาคม 2564 
วารสาร
     ชื่อวารสาร Journal of Environmental Chemical Engineering 
     มาตรฐานของวารสาร ISI 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร ELSEVIER 
     ISBN/ISSN https://doi.org/10.1016/j.jece.2021.106793 
     ปีที่ 2021 
     ฉบับที่ 9(6) 
     เดือน December
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2564 
     หน้า 106793 
     บทคัดย่อ This study aims to develop bioactive packaging films prepared from starch/polyvinyl alcohol/silver nanoparticles/citric acid (starch/PVA/AgNPs/CA) using a green process. One-pot green synthesis of AgNPs with starch/PVA using sugarcane leaf extract as the reducing substance was used to fabricate the packaging films. The incorporation of CA in the preparation of AgNPs resulted in a smaller particle size and narrower size distribution compared to that without CA. Moreover, the well-dispersed characteristic of AgNPs in the starch/PVA film was observed, resulting in the enhanced mechanical properties of the film. The synergistic effect between AgNPs and 20%CA in starch/PVA was explored against S. aureus and E. coli and showed 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl-hydrate-scavenging activity. The Ag ion released in food simulants was lower than the limit set by the European Standard. The results indicated that the starch/PVA/AgNPs containing CA composite films is a promising green food packaging film to retain food freshness. 
     คำสำคัญ Bioactive packaging filmStarchSilver nanoparticleGreen synthesisPolyvinyl alcohol 
ผู้เขียน
617040002-7 น.ส. อัจจิมา อุ่นแก้ว [ผู้เขียนหลัก]
คณะวิศวกรรมศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ตีพิมพ์แล้ว 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation ไม่มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0