ชื่อบทความ |
Synergistic effect of starch/polyvinyl alcohol/citric acid films decorated with in-situ green-synthesized nano silver on bioactive packaging films |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
10 ธันวาคม 2564 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
Journal of Environmental Chemical Engineering |
มาตรฐานของวารสาร |
ISI |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
ELSEVIER |
ISBN/ISSN |
https://doi.org/10.1016/j.jece.2021.106793 |
ปีที่ |
2021 |
ฉบับที่ |
9(6) |
เดือน |
December |
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2564 |
หน้า |
106793 |
บทคัดย่อ |
This study aims to develop bioactive packaging films prepared from starch/polyvinyl alcohol/silver nanoparticles/citric acid (starch/PVA/AgNPs/CA) using a green process. One-pot green synthesis of AgNPs with starch/PVA using sugarcane leaf extract as the reducing substance was used to fabricate the packaging films. The incorporation of CA in the preparation of AgNPs resulted in a smaller particle size and narrower size distribution compared to that without CA. Moreover, the well-dispersed characteristic of AgNPs in the starch/PVA film was observed, resulting in the enhanced mechanical properties of the film. The synergistic effect between AgNPs and 20%CA in starch/PVA was explored against S. aureus and E. coli and showed 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl-hydrate-scavenging activity. The Ag ion released in food simulants was lower than the limit set by the European Standard. The results indicated that the starch/PVA/AgNPs containing CA composite films is a promising green food packaging film to retain food freshness. |
คำสำคัญ |
Bioactive packaging filmStarchSilver nanoparticleGreen synthesisPolyvinyl alcohol |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
ไม่มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|