2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Effects of substituting agro-industrial by-products for soybean meal on beef cattle feed utilization and rumen fermentation 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 14 ธันวาคม 2565 
วารสาร
     ชื่อวารสาร Scientific Reports 
     มาตรฐานของวารสาร SCOPUS 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร springer nature 
     ISBN/ISSN 2045-2322 
     ปีที่  
     ฉบับที่ 12 
     เดือน
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2566 
     หน้า 21630 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-26191-1 
     บทคัดย่อ The purpose of the present investigation was to detect the effect of replacement of soybean meal (SBM) with citric waste fermented yeast waste (CWYW) as an alternative protein source of portentous substances in a concentrate mixture diet of beef cattle on intake, digestibility, ruminal fermentation, plasma urea-nitrogen, energy partitioning, and nitrogen balance. Four Thai-native beef bulls (170 ± 10.0 kg of initial body weight) were randomly allocated to a 4 × 4 Latin square design. The dietary treatments were four levels of CWYW replacing SBM in a concentrated diet at ratios of 0, 33, 67, and 100%. SBM was added to the concentrate diet at a dose of 150 g/kg DM. All cattle were offered ad libitum rice straw and the concentrate diet at 5 g/kg of body weight. The study was composed of four periods, each lasting for 21 days. The findings demonstrated that there was no difference in total dry matter intake, nutritional intake, or digestibility between treatments (p > 0.05). When CWYW replaced SBM at 100% after 4 h of feeding, ruminal pH, ammonia nitrogen, plasma urea nitrogen, and bacterial population were highest (p < 0.05). Volatile fatty acids and energy partitioning were not different (p > 0.05) among dietary treatments. Urinary nitrogen excretion was greatest (p < 0.05) for cattle fed CWYW to replace SBM at 100% of the concentrate. However, nitrogen absorption and retention for Thai-native cattle were similar (p > 0.05) among treatments. In conclusion, CWYW may be utilized as a substitute for SBM as a source of protein in Thai-native beef cattle without having an adverse impact on feed utilization, rumen fermentation characteristics, or blood metabolites. 
     คำสำคัญ agro-industrial residues; citric waste; yeast waste; rumen fermentation; energy utilization 
ผู้เขียน
617030020-1 นาย ชัยชนะ สุริยะภา [ผู้เขียนหลัก]
คณะเกษตรศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ตีพิมพ์แล้ว 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation ไม่มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0