|
ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
|
ชื่อบทความ |
Influence of methanol-soaked treatment on the nutritional quality, antinutritional factors and nutrient digestibility of sacha inchi (Plukenetia volubilis) meal as protein ingredients in the diet of juvenile Nile tilapia (Oreochromis niloticus) |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
22 ตุลาคม 2565 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
AACL Bioflux |
มาตรฐานของวารสาร |
SCOPUS |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
BIOFLUX SRL Identity: Research organization, CAEN 7219, CUI: 23753059 from 18.04.2008 |
ISBN/ISSN |
1844-9166 |
ปีที่ |
16 |
ฉบับที่ |
1 |
เดือน |
February |
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2566 |
หน้า |
226-241 |
บทคัดย่อ |
Abstract. Sacha inchi meal (SIM), Plukenetia volubilis, is a by-product obtained from oil pressing
process. It is rich in protein and omega-3 fatty acid. However, it contains antinutritional factors (ANFs)
which cause low digestibility and growth of fish. This research was aimed to evaluate the nutritional
quality, antinutritional factors and nutrient digestibility of SIM by methanol-soaked treatment (soakedSIM), compared to SIM and soybean meal (SBM), as protein ingredients in the diet of juvenile Nile
tilapia, Oreochromis niloticus. SIM was soaked in 80% methanol (1:10 w/v) for 48 h before drying.
Crude protein of soaked-SIM (63.3%) was higher than those of SIM (56.5%) and SBM (45.5%). Crude
fiber of soaked-SIM and SIM was lower than that of SBM. Soaked-SIM and SIM were rich in linoleic acid,
linolenic acid, the ratio ω6/ω 3 was 0.92 and 1.01, respectively. The arginine and leucine content of
soaked-SIM and SIM were higher than SBM while soaked-SIM had the lowest amounts of tannins,
phenolic, saponins and trypsin inhibitor. The in vitro protein digestibility was conducted in juvenile Nile
tilapia, result showed that soaked-SIM displayed significantly higher protein digestibility than any others
(p < 0.05). Apparent digestibility coefficients of dry matter, protein, and lipid of soaked-SIM were
significantly greater than of SBM (p < 0.05). Our finding suggested that methanol soaking method could
improve the quality of SIM in terms of crude protein content, nutrient digestibility, and reduced amounts
of ANFs. Besides, as nutritional value was improved in soaked-SIM, this suggests that soaked-SIM is a
sustainable alternative protein source for fish feed. |
คำสำคัญ |
antinutritional factors, chemical composition, Nile tilapia, nutrient digestibility, sacha inchi. |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
ไม่มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|
|
|
|
|
|