| ชื่อบทความ |
The Effects of Fermentation Length (Ananas comosus L. Merr) through Loog-pang Supplements on the Nutrient Contents and pH of Pineapple Peel |
| วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
7 มีนาคม 2566 |
| วารสาร |
| ชื่อวารสาร |
Khon kaen Agriculture journal |
| มาตรฐานของวารสาร |
TCI |
| หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
Faculty of Agriculture, khon kaen University |
| ISBN/ISSN |
0125-0485 |
| ปีที่ |
51 |
| ฉบับที่ |
3 |
| เดือน |
March-Jun |
| ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2566 |
| หน้า |
561-572 |
| บทคัดย่อ |
The research herein aimed to compare the effects of supplementing with Loog-pang from different fermentation methods of pineapple peel (Ananas comosus L. Merr) on nutrient contents and pH levels. We investigated both fresh and dry pineapple peel with 0% or 3% Loog-pang. The study was conducted in a 2×2×4 factorial arrangement in a completely randomized design (CRD). Factor A identified the type of pineapple peel; fresh or dried (for 48 hours). Factor B was the level of Loog-pang used in the fermentation process, at either 0% or 3%. Factor C determined the length of the fermentation process at 0, 3, 6, or 9 days. The treatments were replicated two times each, and the parameters were evaluated: nutrient contents [dry matter (DM); ash, crude fiber (CF); crude protein (CP); ether extract (EE)]; and pH. The results showed no significant differences in the interaction of fermented pineapple peel with Loog-pang at different fermentation times in crude protein, crude fiber, ether extract, or pH (P>0.01); but showed significant differences in dry matter content and ash (P<0.01). We may, therefore, conclude that nine days of fermentation with fresh pineapple peel and 3% Loog-pang will provide the highest crude protein content, while reducing the crude fiber value at a suitable pH. In addition to the type of pineapple peel, both the Loog-pang supplement and incubation time further impacted changes in nutrient levels during the fermentation process. |
| คำสำคัญ |
fermentation; pineapple peel; Loog-pang; crude fiber; crude protein. |
| ผู้เขียน |
|
| การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
| สถานภาพการเผยแพร่ |
ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ |
| วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
ชาติ |
| citation |
มี |
| เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
| ใช้สำหรับสำเร็จการศึกษา |
ไม่เป็น |
| แนบไฟล์ |
|
| Citation |
0
|
|
|