2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Nutrients Quality Improvement of Agro-industrial Citric Acid Residues by Fermentation with Yeast Waste from Bioethanol Processing to be Used as Ruminant Feed 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 13 มกราคม 2567 
วารสาร
     ชื่อวารสาร Waste and Biomass Valorization 
     มาตรฐานของวารสาร SCOPUS 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Springer Nature 
     ISBN/ISSN  
     ปีที่  
     ฉบับที่  
     เดือน
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2567 
     หน้า https://doi.org/10.1007/s12649-024-02428-0 
     บทคัดย่อ The purpose of this study was to investigate the effect of improving the nutritional quality of agro-industrial citric acid waste (CW) by fermenting it with yeast waste (YW) from bioethanol processing. The study was conducted with two sub-experiments: Experiment (i) was performed to assess the yeast cultivation growth from YW in different conditions and at different cultivation times with a 12 × 15 factorial experiment design that was conducted and arranged according to a completely randomized design (CRD). Experiment (ii) was assessing the nutrient quality of CW fermented products with a 2 × 4 factorial in CRD. The growth rate of yeast cells displayed that there are interaction effects between various treatments and incubation time (p < 0.05), which were greater in 20 g of molasses (M) + 50 g of urea (U) and 25 g of M + 50 g of U after 16 h of cultivation. Moreover, the study revealed that the addition of YW to CW fermented products (CWYW) at 14 days revealed greater protein and lower fibers (p < 0.05). CWYW at 14 days was revealed a greater yeast population, whereas the population of aerobic bacteria and lactic acid bacteria was lower (p < 0.05). This study recommends that 20 g of M and 50 g of U at 16 h of cultured time be used as the condition medium and that keeping CWYW for 14 days could improve nutritional value. 
     คำสำคัญ Agro-industrial residues; Citric waste; Yeast waste; Nutritive value; Nutrients quality improvement 
ผู้เขียน
617030020-1 นาย ชัยชนะ สุริยะภา [ผู้เขียนหลัก]
คณะเกษตรศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ตีพิมพ์แล้ว 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation ไม่มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0