2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความที่เผยแพร่ Long Term Iron Sucrose Administration Induced Oxidative Stress and Vascular Dysfunction in Mice 
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ 6 พฤษภาคม 2553 
การประชุม
     ชื่อการประชุม การประชุมวิชาการสรีรวิทยาสมาคมแห่งประเทศไทย ครั้งที่ 39 ประจำปี 2553 
     หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม ภาควิชาสรีรวิทยา คณะวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัยมหิดล ร่วมกับสรีรวิทยาสมาคมแห่งประเทศไทย 
     สถานที่จัดประชุม ณ โรงแรมอมารีออคิดรีสอร์ทแอนด์ทาวเวอร์ พัทยา จังหวัดชลบุรี 
     จังหวัด/รัฐ ชลบุรี 
     ช่วงวันที่จัดประชุม 5 พฤษภาคม 2553 
     ถึง 8 พฤษภาคม 2553 
Proceeding Paper
     Volume (ปีที่) 2553 
     Issue (เล่มที่) 39 
     หน้าที่พิมพ์ 99 
     Editors/edition/publisher  
     บทคัดย่อ Long-Term Iron Sucrose Administration Induced Oxidative Stress and Vascular Dysfunction in Mice Wanida Donpunha1, Kwanjit Sompamit2, Upa Kukongviriyapan1*, Poungrat Pakdeechote1, Veerapol Kukongviriyapan3 1Department of Physiology, Faculty of Medicine, Khon Kaen University, Khon Kaen, Thailand 2 Faculty of Medicine, Mahasarakham University, Mahasarakham, Thailand 3Department of Pharmacology, Faculty of Medicine, Khon Kaen University, Khon Kaen, Thailand Abstract It has been suggested that iron overload is associated with oxidative stress and implicated in cardiovascular disease. This study is designed to examine whether long-term exposure of iron sucrose induces oxidative stress and vascular dysfunction. Male ICR mice were administered with iron sucrose (10 mg/kg/day; i.p.); three times/week for 8 weeks, while normal control mice were injected with normal saline. After experimental period, mice were anaesthetized with ketamine/xylazine (100:2.5 mg/kg, i.p.), arterial blood pressure was recorded through carotid artery and vascular reactivities to phenylephrine (Phe; 0.03 µmol/kg), acetylcholine (ACh; 10 nmol/kg) and sodium nitroprusside (SNP; 10 nmol/kg) were tested. Blood samples were collected for measurement of serum iron profiles. Tissue samples, including heart, kidney were collected for measurement of the amount of malondialdehyde (MDA), a lipid peroxidation marker. Results indicated that long-term exposure to iron sucrose significantly increased superoxide production and MDA levels. Increased oxidative stress by the iron sucrose was associated with vascular dysfunction, since the vascular responses to vasoactive agents were attenuated when compared with normal controls. These alterations were correlated with the increase in serum iron and ferritin. We for the first time reported the deleterious effect of iron sucrose on the induction of vascular dysfunction and oxidative stress in mice. Supplementation of antioxidants and/or iron chelating agents might be beneficial in this mouse model of iron overload. Keywords: Iron, Iron sucrose, Oxidative stress, vascular dysfunction  
ผู้เขียน
517070023-1 น.ส. วนิดา ดรปัญหา [ผู้เขียนหลัก]
คณะแพทยศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ (Peer Review) มีผู้ประเมินอิสระ 
มีการเผยแพร่ในระดับ ชาติ 
รูปแบบ Proceeding Abstract 
รูปแบบการนำเสนอ Oral 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล ไม่ได้รับรางวัล 
แนบไฟล์
Citation 0