2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Microencapsulation of Chia Oil Using Whey Protein and Gum Arabic for Oxidation Prevention: A Comparative Study of Spray-Drying and Freeze-Drying Methods 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 11 พฤษภาคม 2566 
วารสาร
     ชื่อวารสาร Processes 
     มาตรฐานของวารสาร ISI 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร MDPI Postfach, CH - 4020 Basel, Switzerland Office: St. Alban-Anlage 66, 4052 Basel, Switzerland 
     ISBN/ISSN doi: 10.3390/pr11051462 
     ปีที่ 11 
     ฉบับที่
     เดือน
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2566 
     หน้า 1462 
     บทคัดย่อ Encapsulation is one of the most widely utilized strategies for preventing oil oxidation. Chia oil is a source of oils that are high in omega-3s and was used as a core material in this study. Whey protein and gum arabic were used as wall materials, and the whey protein:gum arabic ratios were 1:0, 1:1, 1:2, 2:1, 1:3 and 3:1. Preparation of chia oil microcapsules was conducted by spray-drying or freeze-drying methods. All microcapsules were stored in an opaque and airtight laminate pouch for 3 and 6 months to determine the effect of time on the fatty acid composition, encapsulation efficiency and chemical properties. Encapsulation had a positive protective effect on oil quality. The two drying methods resulted in different powder characteristics: spray drying resulted in a spherical shape, whilst freeze drying led to flakes and a porous surface. Spray drying microcapsules resulted in greater encapsulation efficiency than freeze drying microcapsules. In addition, encapsulated powders stored for 6 months showed both acid and peroxide values below the Codex limit. These results indicate a possible encapsulation process to protect chia oil from oxidation. 
     คำสำคัญ chia oil; whey protein; gum arabic; spray drying; freeze drying; encapsulation 
ผู้เขียน
597020015-8 น.ส. มนชวัน วังกุลางกูร [ผู้เขียนหลัก]
คณะวิทยาศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ตีพิมพ์แล้ว 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation ไม่มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0