2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความที่เผยแพร่ Evaluation of Medium Compositions for Producing Cells and Spores of Probiotic Bacillus sp. B51f 
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ 30 สิงหาคม 2557 
การประชุม
     ชื่อการประชุม Seoul International Conference on Biological Engineering & Natural Science 
     หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม Higher Education Forum 
     สถานที่จัดประชุม Courtyard by Marriott Seoul Times Square, South Korea 
     จังหวัด/รัฐ Seoul, South Korea 
     ช่วงวันที่จัดประชุม 29 สิงหาคม 2557 
     ถึง 31 สิงหาคม 2557 
Proceeding Paper
     Volume (ปีที่)
     Issue (เล่มที่)
     หน้าที่พิมพ์ 217-224 
     Editors/edition/publisher  
     บทคัดย่อ Bacteria in the genus Bacillus have increasingly gained much interest as probiotics supplemented in human and animal diets. This is mainly due to their ability in producing spores that well survive the adverse environmental conditions. The aim of this work was to evaluate the medium compositions for cell and spore production of the probiotic Bacillus sp. B51f. The one-factor-at-a-time experiments were performed to examine the effects of inorganic nitrogen sources [(NH4Cl, (NH4)2SO4, NH4H2PO4, KNO3], carbon and energy source (cassava starch), growth factors (crushed brewer‘s yeast: CBY) and trace elements (MgSO47H2O, MnSO4H2O, CaCl22H2O) in supporting bacterial cell growth and sporulation of Bacillus B51f. The results showed that the medium containing 1% NH4Cl, 2% tapioca starch and 0.25% CBY yielded the highest growth of Bacillus B51f at a greater than 2x108 CFU ml-1 after 2 days of incubation. It was also found that the medium containing the combination of MgSO47H2O (0.05%), MnSO4H2O (0.005%) and CaCl22H2O (0.01%) significantly enhanced spore yield (107-108 spores ml-1) when compared to the commercial Nutrient broth (106 spores ml-1). Therefore, the optimal medium compositions for producing cells and spores of Bacillus sp. B51f were 1% NH4Cl, 2% tapioca starch, 0.25% CBY, 0.05% MgSO47H2O, 0.005% MnSO4H2O and 0.01% CaCl22H2O. 
ผู้เขียน
545020040-0 นาย ยุรนันท์ พินิจมนตรี [ผู้เขียนหลัก]
คณะวิทยาศาสตร์ ปริญญาโท ภาคปกติ
537020060-7 น.ส. รัชนู เมยดง
คณะวิทยาศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ (Peer Review) มีผู้ประเมินอิสระ 
มีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
รูปแบบ Proceeding Full paper 
รูปแบบการนำเสนอ Oral 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล ไม่ได้รับรางวัล 
แนบไฟล์
Citation 0