ชื่อบทความ |
Optimization study of suitable pre-reduction agents for selenium analysis in tomato samples by flow injection-hydride generation atomic absorption spectrometry |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
26 ธันวาคม 2557 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
International Food Research Journal |
มาตรฐานของวารสาร |
SCOPUS |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
Faculty of Food Science and Technology Universiti Putra Malaysia |
ISBN/ISSN |
22317546 |
ปีที่ |
|
ฉบับที่ |
|
เดือน |
|
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2558 |
หน้า |
|
บทคัดย่อ |
The pre-reducing agents for Se speciation analysis were subject to optimize under the on-line reduction conditions of flow injection-hydride generation atomic absorption spectrometry using 2 M HCl as a carrier solution and 0.3%(w/v) NaBH4 in 0.2%(w/v) NaOH as a reducing agent. For total Se, the pre-reduction of Se6+ to Se4+ must be completed when optimizing the pre-reducing conditions using (i) conc. HCl, (ii) 5%(w/v) KBr/conc. HCl, (iii) 15%(w/v) KBr/dilute HCl and (iv) 10%(w/v) thiourea/conc. HCl, under heating for 30 min to overcome their matrix effects on the calibration curve using either Se4+ or Se6+ as standard compound. From the results, all of these pre-reducing agents, except that in the presence of thiourea interfered only the calibration curve using Se4+, could be used with both Se species as expressed in terms of their conversion factors of 98-116% and 81-103% for Se4+ and Se6+, respectively. The linear range was obtained between 5-25 µg/L with 0.5 µg/L LOD and 2 µg/L LOQ. The optimal pre-reducing agent was applied for real tomato varieties, resulting in almost satisfactory recoveries (75.6-115.9%). The Se contents in these samples were found to be 0.07-0.10 µg/g, 0.43-0.92 µg/g and 0.50-0.99 µg/g for Se4+, Se6+ and total Se, respectively. |
คำสำคัญ |
Selenium, Speciation, Pre-reduction, Tomato, FI-HGAAS |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|