2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Anthocyanins, phenolic compounds and antioxidant activities in colored corn cob and colored rice bran 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 26 กุมภาพันธ์ 2559 
วารสาร
     ชื่อวารสาร International Food Research Journal (IFRJ) 
     มาตรฐานของวารสาร SCOPUS 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Faculty of Food Science & Technology Universiti Putra Malaysia 
     ISBN/ISSN
     ปีที่
     ฉบับที่
     เดือน December
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2560 
     หน้า  
     บทคัดย่อ Colored rice and corn have been widely cultivated in Thailand. Some varieties of both plants contain high amounts of bioactive compounds which may contribute to antioxidant activity. HPLC analysis showed that red (Hom Mali Deang; HMD) and black (Hom Nin; HN, Khao Niaw Dum; KND, Khao Niaw Dum Mong; KNDM and Maled Pai; MP) rice brans, and two corn varieties, KND and KGW, with red (R-KND and R-KGW, respectively) and black (B-KND and B-KGW, respectively) color cobs, contained two major anthocyanins, cyanidin-3-glucoside and peonidin-3-glucoside; however, pelargonidin-3-glucoside was detected in purple corn cob. Syrigic acid was the dominant phenolic compound in rice bran and corn cob, whereas, ferulic acid, gallic acid, vanillic acid and 4-hydroxybenzoic acid were found in smaller amounts. Among corn varieties, B-KND had highest anthocyanins and phenolic content; among rice varieties the highest anthocyanins content was found in MP, and the highest phenolic content in HMD. The highest antioxidant activity using ABTS•+ and FRAP assays were observed in B-KND; HMD showed highest antioxidant activity with the DPPH• assay. The results suggest that corn cob of B-KND and rice bran from MP, HMD could be a potential natural source of functional antioxidant food ingredients. 
     คำสำคัญ colored rice bran, purple corn cob, anthocyanins, phenolic acid, antioxidant  
ผู้เขียน
547160016-0 น.ส. ชุติกาญจน์ กาบคำ [ผู้เขียนหลัก]
คณะเทคโนโลยี ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ตีพิมพ์แล้ว 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation ไม่มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0

<
forum