|
ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
|
ชื่อบทความ |
Anthocyanins, phenolic compounds and antioxidant activities in colored corn cob and colored rice bran |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
26 กุมภาพันธ์ 2559 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
International Food Research Journal (IFRJ) |
มาตรฐานของวารสาร |
SCOPUS |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
Faculty of Food Science & Technology Universiti Putra Malaysia |
ISBN/ISSN |
- |
ปีที่ |
- |
ฉบับที่ |
6 |
เดือน |
December |
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2560 |
หน้า |
|
บทคัดย่อ |
Colored rice and corn have been widely cultivated in Thailand. Some varieties of both plants
contain high amounts of bioactive compounds which may contribute to antioxidant activity.
HPLC analysis showed that red (Hom Mali Deang; HMD) and black (Hom Nin; HN, Khao
Niaw Dum; KND, Khao Niaw Dum Mong; KNDM and Maled Pai; MP) rice brans, and two corn
varieties, KND and KGW, with red (R-KND and R-KGW, respectively) and black (B-KND and
B-KGW, respectively) color cobs, contained two major anthocyanins, cyanidin-3-glucoside
and peonidin-3-glucoside; however, pelargonidin-3-glucoside was detected in purple corn cob.
Syrigic acid was the dominant phenolic compound in rice bran and corn cob, whereas, ferulic
acid, gallic acid, vanillic acid and 4-hydroxybenzoic acid were found in smaller amounts.
Among corn varieties, B-KND had highest anthocyanins and phenolic content; among rice
varieties the highest anthocyanins content was found in MP, and the highest phenolic content
in HMD. The highest antioxidant activity using ABTS•+ and FRAP assays were observed in
B-KND; HMD showed highest antioxidant activity with the DPPH• assay. The results suggest
that corn cob of B-KND and rice bran from MP, HMD could be a potential natural source of
functional antioxidant food ingredients. |
คำสำคัญ |
colored rice bran, purple corn cob, anthocyanins, phenolic acid, antioxidant |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
ไม่มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|
|
|
|
|
|