|
ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
|
ชื่อบทความที่เผยแพร่ |
FT-IR Microspectroscopy analysis of Beta-Glucan structure from spent yeast Saccharomyces cerevisiae TISTR 5339 |
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ |
18 ตุลาคม 2561 |
การประชุม |
ชื่อการประชุม |
NATPRO 7 |
หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม |
ASNP The Asian Society of Natural Product |
สถานที่จัดประชุม |
Hotel Hyundai |
จังหวัด/รัฐ |
Gyeongju, Korea |
ช่วงวันที่จัดประชุม |
18 ตุลาคม 2561 |
ถึง |
20 ตุลาคม 2561 |
Proceeding Paper |
Volume (ปีที่) |
7 |
Issue (เล่มที่) |
1 |
หน้าที่พิมพ์ |
84 |
Editors/edition/publisher |
|
บทคัดย่อ |
Beta-glucans are linear chain of glucose residues polymerized through β-1,3 β-1,4 or β-1,6 glycosidic linkages. Difference structures of beta-glucans found depend on source of beta-glucans. Yeast biomass remaining in the reactor after bioethanol fermentation process is an important source of beta-1,3/1,6-glucan which has several benefits on biological response, especially its function as immunostimulants to protect cells against infectious disease is from beta-1,3-glucan. In this study, Saccharomyces cerevisiae TISTR 5339 biomass was disrupted with three different methods: autolysis, sonication, and liquid nitrogen. Moreover, extracted yeast beta-glucans were subjected to the fourier-transform infrared (FTIR) spectroscopy for composition analysis. The result showed that the polysaccharide content from three disruption methods were 64.9%, 60.1%, 52.5% from autolysis, sonication, and liquid nitrogen, respectively. FTIR spectrum indicated that the sample derived from autolysis disruption method provided the highest content of beta-1,3-glucan of total polysaccharide. Therefore, autolysis is the recommended method for spent yeast cells disruption to obtain highest beta-1,3-glucan after extraction process. |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ (Peer Review) |
ไม่มีผู้ประเมินอิสระ |
มีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
รูปแบบ Proceeding |
Abstract |
รูปแบบการนำเสนอ |
Oral |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล |
ไม่ได้รับรางวัล |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|
|
|
|
|
|