ชื่อบทความ |
Cellular water and proton relaxation times of Thai rice kernels during grain
development and storage |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
13 พฤษภาคม 2562 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
Journal of Cereal Science |
มาตรฐานของวารสาร |
SCOPUS |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
An official scientific Journal of the International Association for Cereal Science and Technology (ICC) |
ISBN/ISSN |
ISSN: 0733-5210 |
ปีที่ |
|
ฉบับที่ |
88 |
เดือน |
July |
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2562 |
หน้า |
65–70 |
บทคัดย่อ |
NMR relaxation and the water transport in Thai rice (rice kernels) during grain development and storage were
investigated using time-domain NMR. During the early stages, 4–13 days after flowering (DAF), the T1 value
rapidly decreased, and then increased again when the grains became white and dry at 52 DAF and storage stages.
It was also found that T1 can be used to measure relative water content in the grains until 49 DAF. Three types of
cellular water in the grains were presumed as being strongly-bound, moderately-bound and weakly-bound
water. The 4 DAF grains contained the most weakly-bound water. Moderately-bound water reached its maximum
value at 13 DAF. Strongly-bound water was lost in storage stages. The existence of water transport in the
grains was revealed by changes in the proportion of these components. The highest water transport occurred
during the early and dried-white grain stages. The long T2 component changed over time, while the medium
changed significantly in the early and dried-white grain stages. The short T2 component was constant until 46
DAF. Moreover, the findings revealed an interesting relationship between the physical change of the seed-coat
color and the medium component of T2. |
คำสำคัญ |
1H NMR, Rice relaxation time, Water mobility, Cellular water distribution |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
ไม่มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|