| ชื่อบทความ |
Application Of Combined Mixture Process Design For Enhancement Of Methane Production Using Co-Digestion Of Chicken Manure And Napier Grass |
| วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
21 เมษายน 2562 |
| วารสาร |
| ชื่อวารสาร |
Journal of Mechanic of Continua and Mathematical Sciences (JMCMS) |
| มาตรฐานของวารสาร |
ISI |
| หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
INSTITUTE OF MECHANICS OF CONTINUA AND MATHEMATICAL SCIENCES |
| ISBN/ISSN |
|
| ปีที่ |
|
| ฉบับที่ |
1 |
| เดือน |
March |
| ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2562 |
| หน้า |
85-96 |
| บทคัดย่อ |
This research is aimed at application of Combined Mixture Process Design
by Design Expert program in order to enhance the efficiency of methane production
by co-digestion of chicken manure and Napier Pakchong 1 grass (Pennisetum
purpureum. Schum), which enables deduction of operation time and cost for methane
production. In addition, the impact of co-digestion in terms of C/N ratio was studied.
The experimental result indicated that the Combined Mixture Process Design by
biogas and methane yield as response variables were significantly appropriate based
on the R2 at 93.99% and 93.67%, respectively. It also indicated the factors that
enhance the maximum production of methane, i.e., the ratio of inoculum: chicken
manure: Napier grass of 59.70: 6.02: 34.28%TS at the total solids of 2.5% of the
working volume, pH 8, and 46°C. Such optimum conditions could yield accumulated
biogas and accumulated methane of 920.88 ml/gVS and 492 mlCH4/gVS or 73.19%.
Comparing to the individual digestion and the co-digestion, it was found that
methane production presented the higher methane yield from the co-digestion of
chicken manure and Napier grass. |
| คำสำคัญ |
Biogas, Methane Gas, Co-Digestion, Chicken Manure, Napier Pakchong 1, Combined Mixture Process Design |
| ผู้เขียน |
|
| การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
| สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
| วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
| citation |
ไม่มี |
| เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
| ใช้สำหรับสำเร็จการศึกษา |
ไม่เป็น |
| แนบไฟล์ |
|
| Citation |
0
|
|
|