ชื่อบทความที่เผยแพร่ |
Determination of Beta-1,3 glucan Content of Spent Yeast
by FTIR Spectroscopy Analysis |
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ |
11 พฤศจิกายน 2562 |
การประชุม |
ชื่อการประชุม |
the 31st Annual Meeting of Thai Society for Biotechnology and International Conference (TSB 2019) |
หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม |
Thai Society for Biotechnology (TSB) |
สถานที่จัดประชุม |
Duangjitt Resort & Spa |
จังหวัด/รัฐ |
Phuket |
ช่วงวันที่จัดประชุม |
10 พฤศจิกายน 2562 |
ถึง |
12 พฤศจิกายน 2562 |
Proceeding Paper |
Volume (ปีที่) |
31 |
Issue (เล่มที่) |
1 |
หน้าที่พิมพ์ |
779-786 |
Editors/edition/publisher |
|
บทคัดย่อ |
Spent yeast from bioethanol fermentation process is an important
source of beta-glucans which are linear chain of glucose residues polymerized
through β-1,3 β-1,4 or β-1,6 glycosidic linkages. Among several benefits on
biological response, a function as immunostimulants to protect cells against
infectious disease is from beta-1,3-glucan. In this study, the β-glucan was
extracted from Saccharomyces cerevisiae TISTR 5339 biomass and subjected
to the Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy for composition
analysis. The result showed that the polysaccharide content was 64.9% from
autolysis. FTIR spectrum indicated that the content of beta-1,3-glucan (~1048
cm-1, wavenumber) was 39.6 % and beta-1,6-glucan (~998cm-1, wavenumber)
was 33.8% of total polysaccharide. Therefore, FTIR could be applied for
studying the structure of beta-glucan and confirmed that S. cerevisiae TISTR
5339 spent yeast composed of high beta-glucan content with the ratio of beta-
1,3-glucan per beta-1,6-glucan of 1.17. |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ (Peer Review) |
มีผู้ประเมินอิสระ |
มีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
รูปแบบ Proceeding |
Full paper |
รูปแบบการนำเสนอ |
Oral |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล |
ไม่ได้รับรางวัล |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|