2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Thai glutinous rice starch modified by ball milling and its application as a mucoadhesive polymer 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 29 ธันวาคม 2562 
วารสาร
     ชื่อวารสาร Carbohydrate Polymer 
     มาตรฐานของวารสาร SCOPUS 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Carbohydrate Polymer 
     ISBN/ISSN 2019 Elsevier Ltd 
     ปีที่ 232 
     ฉบับที่ 115812 
     เดือน March
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2563 
     หน้า  
     บทคัดย่อ This study aimed to investigate physicochemical properties and potential application as a mucoadhesive polymer of Thai glutinous rice starch modified by planetary ball milling. XRD and ATR-FTIR results indicated a reduction in crystallinity of starch after ball milling. Different ball milling times, ranging from 5 to 45 min, resulted in modified glutinous rice starch (MGRS) with different levels of crystallinity loss, and therefore varying degrees of cold water solubility, swelling capacity, and gelatinized dispersion viscosity. Investigation of mucoadhesive properties using Texture Analyzer with porcine mucosa demonstrated that MGRS tablets exhibited greater mucoadhesive abilities compared to hydroxypropyl methylcellulose tablets, but weaker than those of sodium carboxymethylcellulose tablets. Tablets made of 15-min-milled MGRS had comparable tableting, swelling and mucoadhesiveness, but lower erosion compared to 45-min-milled MGRS. Conclusively, ball milling treatment could successfully induce the mucoadhesive properties of Thai glutinous rice starch and expand its application as mucoadhesive polymer. 
     คำสำคัญ Waxy rice starch, Planetary ball milling, Modified glutinous rice starch, Physical modification, Mucoadhesive polymer, Buccal tablets 
ผู้เขียน
597150006-4 Ms. MAY THU SOE [ผู้เขียนหลัก]
คณะเภสัชศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ตีพิมพ์แล้ว 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation ไม่มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0