|
ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
|
ชื่อบทความ |
Thai glutinous rice starch modified by ball milling and its application as a mucoadhesive polymer |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
29 ธันวาคม 2562 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
Carbohydrate Polymer |
มาตรฐานของวารสาร |
SCOPUS |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
Carbohydrate Polymer |
ISBN/ISSN |
2019 Elsevier Ltd |
ปีที่ |
232 |
ฉบับที่ |
115812 |
เดือน |
March |
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2563 |
หน้า |
|
บทคัดย่อ |
This study aimed to investigate physicochemical properties and potential application as a mucoadhesive polymer
of Thai glutinous rice starch modified by planetary ball milling. XRD and ATR-FTIR results indicated a reduction
in crystallinity of starch after ball milling. Different ball milling times, ranging from 5 to 45 min, resulted in
modified glutinous rice starch (MGRS) with different levels of crystallinity loss, and therefore varying degrees of
cold water solubility, swelling capacity, and gelatinized dispersion viscosity. Investigation of mucoadhesive
properties using Texture Analyzer with porcine mucosa demonstrated that MGRS tablets exhibited greater
mucoadhesive abilities compared to hydroxypropyl methylcellulose tablets, but weaker than those of sodium
carboxymethylcellulose tablets. Tablets made of 15-min-milled MGRS had comparable tableting, swelling and
mucoadhesiveness, but lower erosion compared to 45-min-milled MGRS. Conclusively, ball milling treatment
could successfully induce the mucoadhesive properties of Thai glutinous rice starch and expand its application as mucoadhesive polymer. |
คำสำคัญ |
Waxy rice starch, Planetary ball milling, Modified glutinous rice starch, Physical modification, Mucoadhesive polymer, Buccal tablets |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
ไม่มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|
|
|
|
|
|