2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ การใช้ซัลเฟอร์เพื่อลดปริมาณไซยาไนด์ในวัตถุดิบอาหารสัตว์เคี้ยวเอื้อง  
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 20 มิถุนายน 2560 
วารสาร
     ชื่อวารสาร แก่นเกษตร 
     มาตรฐานของวารสาร TCI 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร คณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น 
     ISBN/ISSN  
     ปีที่ 45 
     ฉบับที่
     เดือน July
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2564 
     หน้า 487-496 
     บทคัดย่อ Using animal feedstuffs for ruminants, it has an advantage because the rumen of ruminant animals contained many microbial species. Rumen microbes can be digested and utilization of roughages which was low quality and cheap. However, some of feedstuffs contained antinutrition namely cyanoglycosides, linamarin, lotaustralin and free hydrogen cyanide which were found in cassava, sorghum and almond. In animals, mammals, can be detoxified hydrogen cyanide when consumed low level by enzymes rhodanase. Rhodanase is a sulfur transferase that catalyses the formation of thiocyanate from cyanide and thiosulphate or other suitable sulfur donor, and then the less toxic thiocyanate is excreted in the urine. Toxic maximum of cyanide level is 0.5-3.5 mg/kg. Previous research found that sulfur supplementation in ruminant feed could reduce cyanide content and no adversary affect on rumen ecology. In addition, increasing of thiocyanate in milk might be eliminate somatic cell number led to improve milk quality. 
     คำสำคัญ sulfur, cyanide, feedstuffs, ruminant 
ผู้เขียน
587030030-5 น.ส. เบญจมาศ คนแข็ง [ผู้เขียนหลัก]
คณะเกษตรศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ตีพิมพ์แล้ว 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ ชาติ 
citation มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ ไม่เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0