|
ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
|
ชื่อบทความ |
การใช้ซัลเฟอร์เพื่อลดปริมาณไซยาไนด์ในวัตถุดิบอาหารสัตว์เคี้ยวเอื้อง
|
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
20 มิถุนายน 2560 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
แก่นเกษตร |
มาตรฐานของวารสาร |
TCI |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
คณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น |
ISBN/ISSN |
|
ปีที่ |
45 |
ฉบับที่ |
3 |
เดือน |
July |
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2564 |
หน้า |
487-496 |
บทคัดย่อ |
Using animal feedstuffs for ruminants, it has an advantage because the rumen of ruminant animals
contained many microbial species. Rumen microbes can be digested and utilization of roughages which was low quality
and cheap. However, some of feedstuffs contained antinutrition namely cyanoglycosides, linamarin, lotaustralin and
free hydrogen cyanide which were found in cassava, sorghum and almond. In animals, mammals, can be detoxified
hydrogen cyanide when consumed low level by enzymes rhodanase. Rhodanase is a sulfur transferase that catalyses
the formation of thiocyanate from cyanide and thiosulphate or other suitable sulfur donor, and then the less toxic
thiocyanate is excreted in the urine. Toxic maximum of cyanide level is 0.5-3.5 mg/kg. Previous research found that
sulfur supplementation in ruminant feed could reduce cyanide content and no adversary affect on rumen ecology.
In addition, increasing of thiocyanate in milk might be eliminate somatic cell number led to improve milk quality. |
คำสำคัญ |
sulfur, cyanide, feedstuffs, ruminant |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
ชาติ |
citation |
มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
ไม่เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|
|
|
|
|
|