|
ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
|
ชื่อบทความ |
Dietary methionine optimization for the growth
performance, nitrogen utilization and proteolytic
enzymes activities of snakehead (Channa striata)
fingerlings |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
28 กันยายน 2563 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
AACL BIOFLUX |
มาตรฐานของวารสาร |
|
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
The Natural Sciences Museum Complex (Constanta, Romania) |
ISBN/ISSN |
|
ปีที่ |
2020 |
ฉบับที่ |
13(5) |
เดือน |
October |
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2563 |
หน้า |
3056-3067 |
บทคัดย่อ |
The objective of the study was to find the optimum methionine level for the snakehead fish
(Channa striata) fingerlings (initial weight = 5.20±0.06 g fish-1). The basal diet (without methionine
supplementation) contained 0.79% of methionine (M1), and four experimental diets contained graded
levels of methionine: 0.95% (M2), 1.10% (M3), 1.27% (M4), and 1.43% (M5). All five diets were
isonitrogenous, isolipidic and contained a fixed cystine level of 0.62%. All fish were hand fed to satiation
three times daily for eight weeks in four replicates. There were no significant differences in the survival
rate and feed intake among the five groups (p > 0.05). However, weight gain, specific growth rate, feed
conversion ratio and protein efficiency ratio were significantly higher in M4 and M5 groups than in other
three groups (p < 0.05). The highest protein utilization, N retention, and protein productive values were
observed on the M4 group. Polynomial regression analysis of the specific growth rate indicated that the
optimal dietary methionine requirement is 1.25% (2.98% of dietary protein). Whole body protein and
methionine composition were significantly higher in M3-M5 groups than in M1 and M2 groups (p < 0.05).
Specific trypsin activity was highest in groups M4 and M5 (p < 0.05). There was no evidence of
histological alteration in the intestines of any of the five dietary groups. Our results indicate that dietary
methionine levels between 1.10% (M4) and 1.30% (M5) promoted the growth rate, feed conversion
ratio, nitrogen utilization, N retention, protein productive value, whole body protein content and amino
acid composition, and increased the specific trypsin activity in snakehead fingerlings. |
คำสำคัญ |
optimum, methionine, growth performance, protein productive |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|
|
|
|
|
|