2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ The Impact of Food Neophobia on Consumer Expectations and Perceptions for The Visual Appearance of Rice 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 7 มกราคม 2565 
วารสาร
     ชื่อวารสาร International Journal of Innovations in Engineering and Technology 
     มาตรฐานของวารสาร OTHER (Google Scholar, ResearchID, ICI, NISCIR) 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร SN Publishers 
     ISBN/ISSN ISSN: 2319-1058 
     ปีที่ 21 
     ฉบับที่
     เดือน January
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2565 
     หน้า 7-14 
     บทคัดย่อ This research was aimed to investigate how individual’s food neophobia level affected consumer expectations and perceptions of the sizes and shapes of rice. Neophilic (n=32) and neophobic (n=28) consumers based on food neophobia scale, were recruited. This group of consumer responded to rate the visual hedonics, feeling, context of uses and purchase intention of eight whole grain rice samples which had different sizes and shapes (N=8; thin/short, thin/long, medium long (Control), rounded/long, rounded medium long I and II, long and rounded/short grains). The results showed that both of medium long and long grains had highest mean score for all attributes. Then these whole grain rice samples were cooked and rated again. The results showed that cooked thin/short rice had highest mean score for all attributes. Comparison of purchase intention of both of medium long and thin/short rice before and after cooking for neophilic and neophobia group showed the opposite results, before cooking, most of consumer panels intended to purchase medium long grain more than thin/short grain but after cooking they intended to purchase cooked thin/short rice more than cooked medium long rice. This information may be benefit for rice cultivar development, food label and advertisement. 
     คำสำคัญ Expectation, Perception, Visual Appearance, Food Neophobia Scale 
ผู้เขียน
617410001-9 นาย วิชิต โสภิตานนท์รัตน์ [ผู้เขียนหลัก]
คณะสหวิทยาการ ปริญญาเอก ภาคปกติ นานาชาติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ตีพิมพ์แล้ว 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0