ชื่อบทความที่เผยแพร่ |
Interactions of Burkholderia pseudomallei biofilm phenotype with Acanthamoeba sp. |
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ |
27 ธันวาคม 2564 |
การประชุม |
ชื่อการประชุม |
การจัดประชุมวิชาการระดับชาติ ครั้งที่ 18 ในการจัดสัมมนาและประชุมวิชาการงาน เกษตรกำแพงแสน ประจำปี 2564 |
หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม |
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ วิทยาเขตกำแพงแสน และกองบริหารการศึกษา |
สถานที่จัดประชุม |
อาคารศูนย์เรียนรวม มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ วิทยาเขตกำแพงแสน |
จังหวัด/รัฐ |
นครปฐม |
ช่วงวันที่จัดประชุม |
8 ธันวาคม 2564 |
ถึง |
9 ธันวาคม 2564 |
Proceeding Paper |
Volume (ปีที่) |
18 |
Issue (เล่มที่) |
1 |
หน้าที่พิมพ์ |
2063-2071 |
Editors/edition/publisher |
|
บทคัดย่อ |
Burkholderia pseudomallei is an etiological agent of melioidosis. Biofilm formation is correlated
with chronic infections, antibiotic resistance and protect bacteria from host immune defense.The aim of
this study was to investigate the responsibility of B. pseudomallei biofilm phenotype against amoeba
grazing during co-cultivation with Acanthamoeba sp. that isolated from B. pseudomallei soil positive
area. B. pseudomallei H777 were co-cultured with Acanthamoeba sp. at a ratio of 100:1 in Page’s
modified-Neff’s amoeba saline (PAS) medium, incubated at 30°C for 3 h. Viability of internalized bacteria
was determined using a drop plate technique. Moreover, B. pseudomallei biofilms were cocultured with
~103
amoeba cells/ml for another 24 h. The biofilm formation was monitored using confocal laser
scanning microscopy (CLSM). The amoeba numbers were counted. The results revealed the survival of
internalized B. pseudomallei were significantly (p < 0.001) decrease from 3.61 ± 0.24 Log10CFU/ml at 0
h to 2.10 ± 0.09 Log10CFU/ml at 3 h. Furthermore, biofilm biomass of B. pseudomallei (1.39 ± 0.03
µm
3
/µm2
) was significantly (p < 0.001) reduced compared to the untreated control (1.05 ± 0.04
µm
3
/µm2
). In addition, amoeba cells were increased to 1.95 ± 0.14 x103
cells/ml. These data suggest
the ability of Acanthamoeba sp. to graze B. pseudomallei biofilm phenotypes as food sources and
facilitate amoeba multiplication. |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ (Peer Review) |
มีผู้ประเมินอิสระ |
มีการเผยแพร่ในระดับ |
ชาติ |
รูปแบบ Proceeding |
Full paper |
รูปแบบการนำเสนอ |
Oral |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล |
ไม่ได้รับรางวัล |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|