2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Optimization of Functional Beverage Formula with Antioxidant Properties  
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 18 กรกฎาคม 2565 
วารสาร
     ชื่อวารสาร Journal of Natural Sciences of Hunan University 
     มาตรฐานของวารสาร SCOPUS 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Hunan Daxue/Hunan University 
     ISBN/ISSN  
     ปีที่ 49 
     ฉบับที่
     เดือน September
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2565 
     หน้า  
     บทคัดย่อ Morus alba L., Cnidoscolus chayamansa Mc.Vaugh, Moringa oleifera, and Stevia rebaudiana Bert. are widely used as ingredients of Thai traditional beverage. This latter is known for its beneficial properties for human health, such as high antioxidant capacity, which make it potential to be developed as functional beverage. Therefore, the objective of this study is to determine the optimum antioxidant properties of polyherbal formulations of leaves extract using in vitro method. There are 22 formulations consisting various proportions of the extracts designated using Design Expert 6.0.4. The antioxidant study of the individual extracts and their different combinations were conducted using DPPH radical scavenging activity, Ferric Reduction Antioxidant Potential Assay (FRAP) and total phenolic content (TPC) assay. Results showed that Morus alba L. has higher antioxidant properties in most of the assay when tested individually, as compared to Cnidoscolus chayamansa Mc.Vaugh, Moringa oleifera, and Stevia rebaudiana Bert. Synergistic effect was exhibited in most of the polyherbal combinations. From the optimization process, it was revealed that the quadratic model was statistically significant for the FRAP and TPC while special cubic model was statistically significant for DPPH. The optimum mixture found for antioxidant properties was contain the extract of 24.87% of Cnidoscolus chayamansa Mc.Vaugh 0.64% of Moringa oleifera and 73.46% of Morus alba L. with desirability of 0.988. In conclusion, in this present study justify the promising antioxidant properties of the polyherbal mixtures. Thus, it is sensible to use the combination of studied herbal formulation for development of any antioxidant supplement or food products.  
     คำสำคัญ optimization, functional beverage, antioxidant properties 
ผู้เขียน
627110006-1 น.ส. ศวิตา ศรีสวัสดิ์ [ผู้เขียนหลัก]
คณะสาธารณสุขศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0