2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Improvements in the functions of probiotic-based mango pulp rich in phenolic and proline antioxidants by treatment with pectinase and fermentation with lactic acid bacteria 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 11 เมษายน 2566 
วารสาร
     ชื่อวารสาร LWT - Food Science and Technology 
     มาตรฐานของวารสาร SCOPUS 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Elsevier 
     ISBN/ISSN 1096-1127/0023-6438 
     ปีที่ 2023 
     ฉบับที่ 181 
     เดือน May
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2566 
     หน้า 11475 
     บทคัดย่อ The pulp, juice, and pomace of yellow fruits contain a variety of bioactive compounds. The antioxidant activity was relatively high in pulp, and this part was thus selected for further processing. In Mahachanok mango pulp, pectinase-and-heat treatment significantly increased phenolic content but did not affect carotenoid content and antioxidant capacity. The quality of Mahachanok mango pulp was improved using pectinase and/or heating, and fermentation with lactic acid bacteria (LAB). DPPH and ABTS assays indicated that all LAB strains significantly enhanced phenolic levels (>100%) and antioxidant activity (>300%). Lacticaseibacillus paracasei OR1 could grow effectively in fermented mango pulp, and the cell numbers increased from 6 to 10 log CFU/g. The highest OR1 cell numbers were found in mango pulp after pectinase-and-heat treatment, which released a substrate suitable for OR1 growth. The total phenolic contents and antioxidant activities of all OR1-fermented samples were significantly higher than those of non-fermented mango pulp. OR1 fermentation increased the proline content in mango pulp by 317% in the pectinase-and-heat-treated sample and 200% in the pectinase-treated sample and reduced contamination by yeasts, molds, fecal coliforms, and other bacteria. Therefore, healthy probiotic-based foods rich in phenolic and proline antioxidants could be produced by pectinase-and-heat treatment and LAB fermentation. 
     คำสำคัญ Fermented mango pulp, Pectinase, Phenolic, Proline, Antioxidant activity 
ผู้เขียน
625020004-2 น.ส. อารียา เหล่าพงศ์พิชญ์ [ผู้เขียนหลัก]
คณะวิทยาศาสตร์ ปริญญาโท ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation ไม่มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0