2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Enhancing milled rice qualitative classification with machine learning techniques using morphological features of binary images 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 23 กันยายน 2566 
วารสาร
     ชื่อวารสาร INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES 
     มาตรฐานของวารสาร SCOPUS 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Taylor & Francis 
     ISBN/ISSN  
     ปีที่ 26 
     ฉบับที่
     เดือน October
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2566 
     หน้า 2978-2992 
     บทคัดย่อ Rice is a globally important agricultural crop, with extensive cultivation and consumption in Asia. In Thailand, it is a primary food crop and a crucial export commodity. However, ensuring the quality standards of Thai rice is challenging due to variations in grain mixtures, making conventional inspection methods laborious and time-consuming. Human judgment in visual inspection introduces the risk of discrepancies. To address this, a swift and accurate solution is needed for quality analysis and differentiation of rice grain categories. Image processing techniques and machine learning offer a promising approach for accurate rice grain classification and reducing human grading errors. In a recent study focused on jasmine rice (KDML 105) samples, images of rice grains were captured using a developed device. Morphological features related to shape and size were extracted through image processing. The Boruta algorithm was employed to select significant features, which were then used to train various machine learning classifiers. After training and validation, the random forest classifier demonstrated the highest performance and was chosen as the main classification model. It was then tested with a new dataset to evaluate its identification accuracy. The selected model successfully classified four categories of rice grains with an accuracy exceeding 99.00%. While research efforts have primarily focused on classifying rice varieties and detecting grain abnormalities, incorporating a combination of morphology, color, and texture features is essential for highly accurate predictions. However, when it comes to predicting rice grain types with distinct shapes and sizes, considering relevant morphological characteristics during the model development process is sufficient to achieve highly precise and accurate results. 
     คำสำคัญ Rice; rice quality; rice image processing; rice classification; machine learning model 
ผู้เขียน
617040041-7 นาย ณัฐพล โสกุดเลาะ [ผู้เขียนหลัก]
คณะวิศวกรรมศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ตีพิมพ์แล้ว 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0