ชื่อบทความ |
Enhancing the Antioxidant, Anti-tyrosinase and Anti-elastase Activity of Pigmented Rice Extracts by Sonication, Heating, Enzyme Digestion and Fermentation |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
22 มีนาคม 2567 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
Current Applied Science and Technology |
มาตรฐานของวารสาร |
SCOPUS |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
King Mongkut's Institute of Technology Ladkrabang |
ISBN/ISSN |
|
ปีที่ |
|
ฉบับที่ |
24 |
เดือน |
September - October |
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2567 |
หน้า |
Issue 5 |
บทคัดย่อ |
In the modern cosmetics industry, there exists a major trend for
replacement of synthetic chemicals with plant-based ingredients in
skincare formulation. This research aimed to assess the efficiency of
different methods to extract bioactive compounds (as measured by total
phenolic content; TPC and total flavonoid content; TFC) responsible for
three important cosmeceutical properties (antioxidation, anti-tyrosinase,
and anti-elastase) from selected rice grains. The grains of two varieties
of purplish-black rice (Neaw Leum Pua; NLP) and black rice (Hom Nil;
HN) were extracted with phosphate buffered saline (PBS) and then
supplementary treated with sonication, heating, and proteolytic enzyme
digestion or fermented with Aspergillus niger. The results showed that
sonication slightly enhanced TPC and TFC, but significantly increased
antioxidant capacity and anti-tyrosinase activity. The high temperature
of 60℃ and 100℃ significantly increased antioxidant capacity based on
FRAP assay but reduced that based on DPPH radical scavenging assay.
Anti-tyrosinase activity was enhanced by high temperature but that of
anti-elastase was inhibited. The addition of papain to the seed extracts
slightly enhanced anti-elastase and anti-tyrosinase activity. Notably,
fermented rice grains exhibited much greater yields of TPC and TFC,
and higher biochemical activities than other methods. The fermented
rice exhibited the highest TFC after 3 days; the highest TPC, antioxidant
capacity, and tyrosinase inhibition after 6 days; and the highest elastase inhibition activity after 9 days. Therefore, fermentation was the most promising technique to enhance
all three desirable properties for cosmetic ingredients when pigmented rice was used as the raw
material. |
คำสำคัญ |
anti-tyrosinase; antioxidant capacity; Aspergillus niger; pigmented rice |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
ไม่มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
ไม่มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|