2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความที่เผยแพร่ Characterization of a fragrant gene and enzymatic activity of Betaine Aldehyde Dehydrogenase in aromatic and nonaromatic Thai rice cultivars 
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ 2 ตุลาคม 2551 
การประชุม
     ชื่อการประชุม 2nd International Conference on Science and Technology for Sustainable Development of the Greater Mekong Sub-region 
     หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม Hanoi Agricultural University 
     สถานที่จัดประชุม Hanoi Agricultural University 
     จังหวัด/รัฐ Hanoi, Vietnam 
     ช่วงวันที่จัดประชุม 2 ตุลาคม 2551 
     ถึง 3 ตุลาคม 2551 
Proceeding Paper
     Volume (ปีที่)
     Issue (เล่มที่)
     หน้าที่พิมพ์
     Editors/edition/publisher  
     บทคัดย่อ Betaine aldehyde dehydrogenase 2 (Badh2) is known to be a fragrant rice gene. An 8-bp deletion and three single nucleotide polymorphisms (SNPs) in its exon 7 of the Badh2 gene are reported to influence fragrant level of rice (Bradbury et al., 2005). Nevertheless, only one Thai fragrant rice cultivar, KDML105, has been characterized for this gene. The 8-bp deletion also leads to malfunction of the BADH2 protein. However, there was also no report on rice betaine aldehyde dehydrogenase activity previously. Therefore, the objectives of this study were (1) to characterize the Badh2 gene in fragrant and non-fragrant of Thai rice cultivars and (2) to determine betaine aldehyde dehydrogenase activity. The results showed that the presence of Badh2 gene encoding betaine aldehyde dehydrogenase (BADH2) of the Thai rice cultivars revealed significant sequence polymorphism containing a total of 3 SNPs and 8 bp deletion in fragrant rice; KDML105 and RD6, whereas, non-fragrant rice; Niaw san-pah tawng and Sew-mae-jan did not have. Determination of betaine aldehyde dehydrogenase activity using 4-aminobutyraldehyde (AB-ald) and 3-aminopropionaldehyde (AP-ald) as substrates showed lower Vmax/Km in the fragrant rice cultivars than that of the non-fragrant rice cultivars, suggesting that aldehyde dehydrogenase might play important role in aroma synthesis in rice. 
ผู้เขียน
495020032-4 นาย พิเชษฐ์ศักดิ์ ศรีวงศ์ [ผู้เขียนหลัก]
คณะวิทยาศาสตร์ ปริญญาโท ภาคปกติ

การประเมินบทความ (Peer Review) ไม่มีผู้ประเมินอิสระ 
มีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
รูปแบบ Proceeding Abstract 
รูปแบบการนำเสนอ Oral 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล ไม่ได้รับรางวัล 
แนบไฟล์
ไฟล์ก่อนปรับปรุงเป็นแบบใหม่
Citation 0