ชื่อบทความ |
Beef consumption and selection bias in Thailand |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
27 เมษายน 2560 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
วารสารแก่นเกษตร Khon Kaen Agriculture Journal |
มาตรฐานของวารสาร |
TCI |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
คณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น |
ISBN/ISSN |
0125-0485 |
ปีที่ |
45 |
ฉบับที่ |
4 |
เดือน |
ตุลาคมขธันวาคม |
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2560 |
หน้า |
731-740 |
บทคัดย่อ |
The objective of this study was to determine the frequency of beef consumption and consumer attitudes
towards marbling, and perceived health characteristics of beef in Thailand. Following a structured survey and
Chi-squared analysis consumers were broadly categorized into four groups based on beef consumption frequency
and preference for, or against increased marbling including: Low frequency prefer marbling (LFPM), low frequency
prefer lean (LFPL), high frequency prefer marbling (HFPM), and high frequency prefer lean (HFPL). Data from
interviews showed that 8.5% were LFPM (predominately male). The LFPM segment placed strong values on beef
odor and marbling score. Twenty seven percent of respondents were categorized as LFPL and consisted primarily
of females 41-80 yr of age. The LFPL segment placed primary importance on cholesterol content, and were less
concerned with marbling and beef odor. Additionally, the LFPL segment placed greater importance towards Thai
native cattle when purchasing beef. Approximately 23.3% of respondents were categorized as HFPM and like LFPM
were predominately male. The HFPM segment was less concerned with cholesterol content, more interested in trying
new products, and typically chose beef from Charolais cattle. The HFPL group made up 41.2% of respondents and
was equally proportioned between males and females. The HFPL segment preferred beef from Thai native cattle for
its perceived health benefits. The results of this study will help the growing Thai beef industry to better understand
their consumer and market specific products to meet consumer preferences. |
คำสำคัญ |
beef, consumer preference, marbling, cattle |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
ชาติ |
citation |
ไม่มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|