2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความที่เผยแพร่ Antihypertensive Effects of Sung Yod Rice Bran Hydrolysates in LNAME-induced Hypertensive Rats 
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ 7 ธันวาคม 2560 
การประชุม
     ชื่อการประชุม 45th Physiological society of Thailand annual meeting 
     หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม ภาควิชาสรีรวิทยา คณะแพทยศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น และ สรีรวิทยาสมาคมแห่งประเทศไทย 
     สถานที่จัดประชุม โรงแรมอะวานี ขอนแก่น 
     จังหวัด/รัฐ ขอนแก่น 
     ช่วงวันที่จัดประชุม 6 ธันวาคม 2560 
     ถึง 8 ธันวาคม 2560 
Proceeding Paper
     Volume (ปีที่) 2017 
     Issue (เล่มที่)
     หน้าที่พิมพ์ 26 
     Editors/edition/publisher  
     บทคัดย่อ Hypertension is one of the major risk factors for cardiovascular disease (CVD). Consumption of dietary antioxidants appears to reduce blood pressure and may help lower risk for CVD. Sung Yod rice is red-violet pigmented rice and grown mainly in southern part of Thailand. Rice bran hydrolysates contain highly nutritional proteins and antioxidant compounds which show benefits against hypertension. However, the antihypertensive effect of rice bran hydrolysates extracted from Sung Yod rice bran has not been investigated. Nitric oxide (NO) is a widespread biological mediator involved in many physiological and pathological processes, Inhibition of NO synthase by N𝝎-nitro-L-arginine methyl ester (L-NAME) results in the development of hypertension accompanied with increased oxidative stress. The present study aimed to evaluate the antihypertensive effect of Sung Yod rice bran hydrolysates in a rat model of hypertension. Hypertension was induced in male Sprague-Dawley rats by administration of L-NAME (50 mg/kg/day) in their drinking water for 3 weeks. Sung Yod rice bran hydrolysates (SY) were orally administered daily at doses of 250 and 500 mg/kg. Rats received tap water as drinking water and orally administered with deionized water were served as normotensive controls. Results showed that L-NAME-treated rats exhibited an increase in blood pressure and peripheral vascular resistance compared with control rats, and SY treatment significantly restored these parameters (P<0.05). Increased markers of oxidative stress (superoxide anion, MDA, protein carbonyl) and decreased NO metabolites level were found in L-NAME hypertensive rats, and SY significantly mitigated these deleterious effects (P<0.05). The present study reported for the first time that Sung Yod rice bran hydrolysates may be useful for prevention and treatment of hypertension. Its antihypertensive effect might be due to the ability to increase the production of NO and antioxidant properties.  
ผู้เขียน
597070018-2 น.ส. กุลดาวรรณ จันอ่อน [ผู้เขียนหลัก]
คณะแพทยศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ (Peer Review) มีผู้ประเมินอิสระ 
มีการเผยแพร่ในระดับ ชาติ 
รูปแบบ Proceeding Abstract 
รูปแบบการนำเสนอ Oral 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล ไม่ได้รับรางวัล 
แนบไฟล์
Citation 0