2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความที่เผยแพร่ POTENTIAL HEALTH BENEFIT OF RICE SPROUT FROM RICE VARIETIES RD 6 AND BLACK GLUTINOUS RICE 
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ 26 เมษายน 2562 
การประชุม
     ชื่อการประชุม The 5th International Mediterranean Symposium on Medicinal and Aromatic Plants & The 5th International Symposium on Pharmaceutical and Biomedical Sciences 
     หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม Killis 7 Aralik University 
     สถานที่จัดประชุม Cappadocia 
     จังหวัด/รัฐ Turkey 
     ช่วงวันที่จัดประชุม 24 เมษายน 2562 
     ถึง 28 เมษายน 2562 
Proceeding Paper
     Volume (ปีที่)
     Issue (เล่มที่)
     หน้าที่พิมพ์ 94 
     Editors/edition/publisher Prof. Dr. Nazım ŞEKEROĞLU Assist. Prof. Dr. Sevgi GEZİCİ 
     บทคัดย่อ Objective / Purpose: Rice (Oryza sp.) is an important food crop in Thailand and many parts of the world. The most popular part for edible is the grain, where the aerial part of rice sprout is less consumed. The aerial part of rice is majorly composed of leave, which is an important source of photosynthesized compounds. Here we determined the potential health benefits of the rice sprout from two cultivated rice varieties—RD 6 and black glutinous rice (BGR)—as they represent the popular edible white and black rice grains in Thailand, respectively. Material and Methods: The rice sprouts (20 g) of RD 6 and BGR varieties at age of 20-25 days were extracted thrice by using methanol with 1% hydrochloric acid (100 ml). The extract solvent was removed by rotary evaporator and then freeze dried to obtain dry residue. Total phenolic content was determined by using Folin-Ciocalteu method. Then chlorophyll and total anthocyanin were determined spectrophotometrically. Results: The height of rice sprouts of RD 6 and BGR varieties at age of 20-25 days were of 15-18 cm, respectively. BGR gave higher %yield (8.37% w/w fresh weight) than RD 6 (8.00% w/w fresh weight). Total phenolic content of RD 6 and BGR were 1.97 and 1.83 mg of gallic acid equivalence per gram extract, respectively. Based on UV absorbance scanning at the specific wavelength, both RD 6 and BGR varieties contained majorly chlorophyll A (400-450 and 650-700 nm) and chlorophyll B (590-600 nm). RD 6 showed slightly higher chlorophyll content than BGR varieties. As expected, BGR showed slightly higher anthocyanin content than RD 6 varieties. Conclusion / Discussion: The rice sprouts of RD 6 and BGR varieties possess relatively active constituents. At the young age, the leaves of both varieties produced not significantly different of the total phenolic content, chlorophyll and anthocyanin. More experiments are on process to identify and quantify the phytoconstituents of these two rice varieties at different ages. 
ผู้เขียน
605150025-7 น.ส. กวินทรา แต้มประสิทธิ์ [ผู้เขียนหลัก]
คณะเภสัชศาสตร์ ปริญญาโท โครงการพิเศษ

การประเมินบทความ (Peer Review) ไม่มีผู้ประเมินอิสระ 
มีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
รูปแบบ Proceeding Abstract 
รูปแบบการนำเสนอ Poster 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล ไม่ได้รับรางวัล 
แนบไฟล์
Citation 0