2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความที่เผยแพร่ The Effect of Salt Stress on Productivity, Grain Morphology, Grain Carbohydrate and Storage Protein Accumulations of 4 Rice (Oryza sativa L.) Cultivars Differing in Degrees of Salt Tolerance  
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ 15 มีนาคม 2562 
การประชุม
     ชื่อการประชุม การประชุมวิชาการเสนอผลงานวิจัยระดับบัณฑิตศึกษาแห่งชาติ ครั้งที่ 20 
     หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยขอนแก่น 
     สถานที่จัดประชุม อาคารพจน์ สารสิน มหาวิทยาลัยขอนแก่น 
     จังหวัด/รัฐ ขอนแก่น 
     ช่วงวันที่จัดประชุม 15 มีนาคม 2562 
     ถึง 15 มีนาคม 2562 
Proceeding Paper
     Volume (ปีที่) 20 
     Issue (เล่มที่)
     หน้าที่พิมพ์ 459-468 
     Editors/edition/publisher
     บทคัดย่อ The purpose of this research is to examine the effect of moderate salt stress (EC = 4.0 dSm-1) on productivity, grain morphology, and some changes in biochemical composition of 4 rice cultivars having different degrees of salt tolerance, including Pokkali (salt-tolerant), RD15 (moderately salt-tolerant), KDML105 (moderately salt-susceptible) and IR29 (salt-susceptible). Salt stress was initiated at the anthesis stage and was maintained until harvest. The results showed that the salt stress at anthesis stage decreased panicle numbers per plant, total grain weight, 100-grain weight, grain fertility, and grain volume of RD15 and KDML105 cultivars (p < 0.05). However, the measurement of storage biomolecule content showed that the grain reducing sugar content was not significantly different between the treatment and control group in all cultivars. Interestingly, salt stress enhanced the starch content in the grain of RD15 and KDML105 (p < 0.05), while the total storage protein content was increased in the grain of IR29 (p < 0.05), which was a consequence of an increase in the amount of glutelin large subunit. 
ผู้เขียน
615020090-2 นาย วิเชียร แสงวงษ์ชัย [ผู้เขียนหลัก]
คณะวิทยาศาสตร์ ปริญญาโท ภาคปกติ

การประเมินบทความ (Peer Review) มีผู้ประเมินอิสระ 
มีการเผยแพร่ในระดับ ชาติ 
รูปแบบ Proceeding Full paper 
รูปแบบการนำเสนอ Oral 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล ได้รับรางวัล 
     ชื่อรางวัล การนำเสนอผลงานวิจัยระดับบัณฑิตศึกษา ระดับดีเด่น 
     ประเภทรางวัล รางวัลด้านวิชาการ วิชาชีพ 
     หน่วยงาน/องค์กรที่มอบรางวัล บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยขอนแก่น 
     วัน/เดือน/ปี ทีด้รับรางวัล 15 มีนาคม 2562 
แนบไฟล์
Citation 0