2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ A new formaldehyde sensor from silver nanoclusters modified Tollens’ reagent 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 6 กุมภาพันธ์ 2561 
วารสาร
     ชื่อวารสาร Food Chemistry 
     มาตรฐานของวารสาร ISI 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Elsevier 
     ISBN/ISSN https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.02.030 
     ปีที่ 2018 
     ฉบับที่ 255 
     เดือน February
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2561 
     หน้า 41-48 
     บทคัดย่อ A selective colorimetric assay for detecting formaldehyde (FA) was proposed based on silver nanoclusters (AgNCs) templated by polymethacrylic acid (PMAA). The chemodosimeter was easily fabricated by the formation of Tollens’ reagent in the presence of AgNCs (AgNCs@Tollens). The detection principle was based on the change in the color caused by the change in the particle size from nanoclusters (no LSPR) to nanoparticles (with LSPR) upon the reduction of Tollens’ reagent by FA. In the presence of FA, the intensity of a new absorbance band with a maximum at a wavelength of 430 nm corresponding to the LSPR of the AgNPs linearly increased as a function of the FA concentration, exhibiting a color change that could be observed by the naked eye. This method provided a working range of 30–50 μM with lower detection limit (LOD) of 27.99 μM. The proposed method exhibited excellent selectivity towards FA over other aldehyde-containing compounds. 
     คำสำคัญ Silver nanoclusters, Colorimetric sensors, Chemical sensors, Tollens’ reagent, Surface plasmon resonance 
ผู้เขียน
577020066-9 น.ส. กนกวรรณ ใจเอ็นดู [ผู้เขียนหลัก]
คณะวิทยาศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ตีพิมพ์แล้ว 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0