2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Whole Grain Essential Oil Reduces Blood Pressure by Increasing Nitric Oxide Level and Alleviating Oxidative Stress in Nitric Oxide Deficient Hypertensive Rats 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 12 กันยายน 2562 
วารสาร
     ชื่อวารสาร ศรีนครินทร์เวชสาร 
     มาตรฐานของวารสาร TCI 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร ฝ่ายวิชาการ คณะแพทยศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น 
     ISBN/ISSN  
     ปีที่ 34 
     ฉบับที่
     เดือน พฤศจิกายน-ธันวาคม
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2562 
     หน้า 614-619 
     บทคัดย่อ Background and objective: Excessive oxidative stress is associated with the development of hypertension. Consumption of dietary antioxidants appears to decrease blood pressure, preserve endothelial function and reduce the risk for CVD. Whole grain essential oil (WEO) possesses the strong antioxidant property and has been reported to reduce the CVD risk. A rat model of hypertension induced by N𝝎-nitro-L-arginine methyl ester (L-NAME), a nitric oxide synthase (NOS) inhibitor, is wildly used to study hypertension. Therefore, the present study aims to evaluate the antihypertensive effect of WEO in nitric oxide deficient hypertensive rats. Methods: Hypertension was induced in male Sprague-Dawley rats by administration of L-NAME (50 mg/kg/day) in their drinking water for 3 weeks. WEO at doses of 1 and 2 ml/kg/day were intragastrically administered during L-NAME administration. Rats received tap water and administered with deionized water were served as normotensive controls. Results: A markedly increased arterial blood pressure, increased hindlimb vascular resistance and decreased hindlimb blood flow was found in L-NAME-treated rats (p < 0.05). Increase in oxidative stress markers and decrease in nitric oxide (NO) metabolites were also found in L-NAME hypertensive rats (p < 0.05). WEO supplementation significantly attenuated the hemodynamic changes, decreased oxidative stress and restored NO level in L-NAME hypertensive rats (p < 0.05). Conclusions: WEO supplementation can protect against developing high blood pressure. These effects may be due to its antioxidant activities and the ability to restore NO bioavailability. Results of this study indicate that WEO may be used in dietary applications with a potential to attenuate oxidative stress and reduce cardiovascular risk factors like hypertension.  
     คำสำคัญ Whole grain essential oil, Hypertension, L-NAME, Nitric oxide, Oxidative stress 
ผู้เขียน
597070018-2 น.ส. กุลดาวรรณ จันอ่อน [ผู้เขียนหลัก]
คณะแพทยศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ ชาติ 
citation มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 5