2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Harvest Age Effect on Phytochemical Content of White and Black Glutinous Rice Cultivars 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 29 พฤศจิกายน 2562 
วารสาร
     ชื่อวารสาร Molecules 
     มาตรฐานของวารสาร ISI 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร MDPI AG (Basal, Switzerland) 
     ISBN/ISSN doi:10.3390/molecules24244432  
     ปีที่ 24 
     ฉบับที่ 24 
     เดือน December
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2562 
     หน้า 4432 
     บทคัดย่อ Many studies have been conducted on the bioactive compounds of rice seeds, however, there is limited information on the bioactive compounds of rice sprouts. This study focused on the age effect on the phytochemical content of white and black glutinous rice sprouts harvested between 5 and 25 days old. We assessed yield, total phenolic content, total flavonoid content, total anthocyanin content, total chlorophyll content, and proximate analysis. HPLC results identified protocatechuic acid, vanillic acid, and rutin in the sprouts of both cultivars, ranging between 0.56–1.58, 0.65–7.69, and 0.47–1.68 mg/g extract, respectively. The amount of bioactive compounds and proximate compositions in black glutinous rice were generally higher than white glutinous rice in an age-dependent manner (p < 0.05). At 5–7 days, black glutinous rice contained the highest total anthocyanin content, while white glutinous rice contained the highest total phenolic content and total flavonoid content (p < 0.05). High total chlorophyll content was initially detected in white glutinous rice at a younger age than black glutinous rice (p < 0.05), while total chlorophyll content in both cultivars was not significantly different. Our study confirms the presence of phytoconstituents in the rice sprouts of white and black glutinous rice and their potential as functional foods and for being further development as natural health products. 
     คำสำคัญ rice; rice sprout; white glutinous rice; black glutinous rice 
ผู้เขียน
605150025-7 น.ส. กวินทรา แต้มประสิทธิ์ [ผู้เขียนหลัก]
คณะเภสัชศาสตร์ ปริญญาโท โครงการพิเศษ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ตีพิมพ์แล้ว 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation ไม่มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0