2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Comparison of cryopreserved semen quality between native Thai and commercial roosters and their membrane lipid composition 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 12 มีนาคม 2564 
วารสาร
     ชื่อวารสาร Tropical Animal Health and Production 
     มาตรฐานของวารสาร SCOPUS 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Kluwer Academic Publishers 
     ISBN/ISSN
     ปีที่
     ฉบับที่
     เดือน -
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2564 
     หน้า
     บทคัดย่อ Plasma membrane lipids are the key factor in the ability of chicken sperm to be frozen. They ensure fluidity and flexibility of the sperm membrane for effective viability and motility during in vitro storage. The objective of this study was to compare the lipid profiles of different native and commercial chicken breeds: native Thai (Pradu Hang Dam) roosters and commercial (Rhode Island Red) roosters, with respect to their frozen sperm quality. In addition, lipid peroxidation and antioxidant enzymes superoxidase dismutase (SOD) and catalase (CAT) were also examined. Semen was collected from 12 roosters of each breed. Parameters assessed ¬zincluded sperm motility and viability, malondialdehyde (MDA) concentration, activities of SOD and CAT and fatty acid profile. We found that sperm viability and total and progressive motility were higher in the commercial breed than in the native breed (P < 0.05). Levels of arachidonic acid (AA; C20:4 n-6) and acid (DHA; C22:6 n-3) were significantly higher (P < 0.05) in the commercial than in the native breed; however, n-6 to n-3 ratios were not different. The commercial chicken breed had higher MDA concentration than the native breed (P < 0.05), but antioxidant enzymes remained unchanged in both. In conclusion, our study found that lipid profiles have an influence on frozen sperm viability and motility between the breeds. Polyunsaturated fatty acids, particularly AA and DHA are beneficial to sperm quality, but sperm in native chicken breeds can be improved through the addition of exogenous antioxidants to semen extenders during freezing. 
     คำสำคัญ Chicken breeds, sperm lipid, PUFAs, sperm quality, antioxidant enzymes. 
ผู้เขียน
605030047-6 Mr. NGASSA JULIUS MUSSA [ผู้เขียนหลัก]
คณะเกษตรศาสตร์ ปริญญาโท ภาคปกติ นานาชาติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation ไม่มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0