2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความที่เผยแพร่ Sensory Evaluation of Sunscreen Formulation Containing Grape Seed Extract Using Penalty Analysis 
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ 25 ธันวาคม 2564 
การประชุม
     ชื่อการประชุม 5th International Cosmetiс Congress 
     หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม Cosmetic Manufacturers and Researchers Association (KUAD) 
     สถานที่จัดประชุม Susesi Luxury Resort, Belek, Antalya, Turkey 
     จังหวัด/รัฐ  
     ช่วงวันที่จัดประชุม 25 พฤศจิกายน 2564 
     ถึง 27 พฤศจิกายน 2564 
Proceeding Paper
     Volume (ปีที่)
     Issue (เล่มที่)
     หน้าที่พิมพ์ 30-37 
     Editors/edition/publisher Goktürk AVŞAR, Fatih Mehmet EMEN, Aslıhan Cesur TURGUT, İsmail ASLAN, Ruken Esra DEMİRDOĞEN, Nazım ŞEKEROĞLU 
     บทคัดย่อ A large proportion of oil-based ultraviolet (UV) filters makes it challenging to formulate high-SPF sunscreens with pleasant-feeling properties. In cosmetic product development, sensory analysis emerged as a useful tool linking sensorial qualitative and quantitative perception of the product with consumer satisfaction. The aim of the present work was to evaluate sensory properties of sunscreen formulation containing grape seed extract (GSE) and estimate consumer acceptance as guidance for possible product improvement. In this study, a panel of 12 judges was trained to grade sensory attributes of four creams: sunscreen with GSE, two cream bases either with UV filter or GSE, and benchmark sunscreen. In penalty analysis, overall acceptance of creams was assessed using a fivepoint hedonic scale, and the sensory attributes were evaluated by a 5-point just-about-right (JAR) scale. The results showed that sunscreen with GSE was perceived as “just about right” for stickiness and greasiness attributes by most panelists (67% and 83%, respectively) compared to other creams. However, similarly to the cream base with GSE, sunscreen with GSE received “less than an ideal” perception of the residual coating explained by a natural brown tint of the extract. As a result, the overall liking of sunscreen with GSE was slightly lower than the sunscreen base without GSE possessing the conventional white color of the cosmetic product more familiar to the consumer. Moreover, it was found that stickiness, greasiness, and glossiness were the least desirable characteristics that reduced acceptance of the benchmark sunscreen. Our results indicate that sunscreen containing GSE overall corresponds to the demands and preferences of the consumers living in the Southeast Asian climate. However, to improve the residual brown color, the GSE could be absorbed on the metal oxide (ZnO, TiO2) while remaining the UV protection and anti-aging properties of the GSE. 
ผู้เขียน
617150004-0 Miss LIUDMILA YAROVAYA [ผู้เขียนหลัก]
คณะเภสัชศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ (Peer Review) มีผู้ประเมินอิสระ 
มีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
รูปแบบ Proceeding Full paper 
รูปแบบการนำเสนอ Oral 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล ไม่ได้รับรางวัล 
แนบไฟล์
Citation 0